Koji su glavni uzroci preranog starenja kože?

| Beauty |

Sve žene pa i one relativno mlade mogu se suočiti s pojavom sitnih bora. Razni faktori utječu na njihovu pojavu, a mi vam danas donosimo najbitnije koje trebate izbjegavati. Ako želite lijepu zategnutu kožu lica, klonite se sljedećih faktora: 

1. Alkohol

Alkohol širi krvne žile kože lica, zbog čega se povećava protok krvi na površinskom dijelu kože i lice izgleda crveno. S vremenom dolazi do trajnog oštećenja krvnih sudova, a na površini kože pojavljuju se jasno vidljive kapilare i crvenilo. 

2. Cigarete


Dim cigarete oštećuje kožu, bilo da pušite vi ili osoba u vašem društvu. Osobe koje su često u zadimljenom prostoru, vjerovatno će imati suhu kožu i prerano dobiti bore. Cigarete smanjuju količinu vitamina C u koži, što je ključno za održavanje meke i mladenačke kože. 

3. UV zrake


Gruba koža, pjege, vene na licu ili rak kože mogu biti posljedica izlaganja sunčevim zrakama. Čak i ako ste svakog dana na suncu provodili tek nekoliko minuta, u samo nekoliko godina doći će do promjena na koži. Izlaganjem ultraljubičastim zracima dolazi do razgradnje kolagena, dok istovremeno tijelo ne proizvodi novi kolagen. Osim toga, UV zrake oštećuju i elastin, protein koji se nalazi u koži, a odgovoran je za održavanje elastičnosti. 

 

4. Neispavanost


Nedostatak sna dovodi do osjećaja umora, a tako ćete zasigurno i izgledati. Vrećice ispod očiju i umorna koža prve su negativne posljedice. Prosječnoj odrasloj osobi potrebno je  osam do devet sati sna kako bi izgledala lijepo i funkcionirala normalno.