Koji je ispravan način nanošenja skincare rutine ujutro i navečer?

| Beauty |

Instagram/ @juliamateian

Kad je u pitanju uspostavljanje skincare rutine , to nije uvijek ravno naprijed.

Odavno su prošli dani jednostavnog čišćenja , toniranja i hidratiziranja kože . Sve češće čujemo riječi poput peptidi, retinola , vitamin C , kiseline i serumi, ali što svi oni, zapravo, znače?

Jedno od glavnih pravila koje bi trebali činiti je da nanosite skincare proizvode u skladu s njihovom konzistencijom, što znači da najtanji proizvod ide prvi te da završavate s najdebljim. No, ne radi se samo o tome koji ćete redoslijed primijeniti, već je važno znati koje proizvode trebate koristiti i koliko često ih trebate koristiti.

Naša koža ima 24-satni cirkadijanski ritam, što znači da se njezine anatomske i fiziološke potrebe mijenjaju od jutra do večeri. Danju koža treba zaštitu od vanjskih čimbenika poput sunčeve svjetlosti i onečišćenja, a navečer se obnavlja. Zbog toga su vam potrebni različiti proizvodi za različita doba dana.

Također je važno ne miješati određene sastojke poput piling tretmana i vitamina C zajedno, jer u protivnom mogu suzbiti učinke jedan  drugoga.

U nastavku pročitajte koji je ispravan način nanošenja skincare rutine ujutro i navečer.

Jutro

Pošto ste uklonili šminku noć prije, počnite s laganim sredstvom za čišćenje kako biste očistili ostatke bilo kojeg proizvoda za njegu kože ili viška ulja koje je ostalo na koži. Vaše jutarnje sredstvo za čišćenje treba biti nježno, hidrirajuće i neabrazivno.

Zatim upotrijebite tonik na vodenoj bazi kako biste pomogli uravnotežiti razine PH kože i pripremiti kožu za serum i hidratantnu kremu.

Važno je koristiti zasebnu kremu za oči jer je koža oko područja oko mnogo tanja i osjetljivija od ostatka lica te je zbog toga vremenom sklonija starenju pa upotreba hidratantne kreme za oči bogate sastojcima poput hijaluronske kiseline i peptida pomaže povećati razinu kolagena u području ispod očiju.

Hijaluronska kiselina  ključna je za njegu kože i može se koristiti kod svih tipova kože. Ona pomaže osigurati strukturu naše stanice i podupire hidratacije kožne barijere.  Kako biste iskoristili njezine maksimalne koristi, preporučuje se nanošenje hijaluronske kiseline u malim slojevima tijekom vaše jutarnje i večernje skincare rutine.

Serum je dizajniran da prodre u dublje dermalne slojeve vaše kože i nahrani je raznim zaštitnim sastojcima. Oni, također, mogu biti učinkoviti za prilagođavanje rutine njege kože vašim specifičnim potrebama.

Nakon što ste nanijeli svoj serum i dali mu vremena da se upije u kožu, vrijeme je da nanesete hidratantnu kremu koja pomaže hidratizirati kožu tijekom dana i stvara glatku osnovu za šminku.

Navečer

Za večernje sredstvo za čišćenje koristite nešto s aktivnijim sastojcima koji sadrže piling za čišćenje dubokih pora. Ako tijekom dana nosite šminku i SPF, preporučujemo dvostruko čišćenje: prvo koristite balzam ili sredstvo za čišćenje na bazi ulja, kako biste razgradili šminku i višak ulja, a nakon toga nježni, hidratantni čistačem u obliku gela.

Još jednom nastavite rutinu s tonik kako bi uravnotežili PH i pripremili kožu za serum i hidratantnu kremu.

Ako ste stvarno posvećeni borbi protiv znakova starenja i neuglednih finih linija, retinol bi se trebao nalaziti u vašoj skincare rutini. Inače poznat kao vitamin A, retinol je sastojak koji pomaže u borbi protiv znakova starenja na dubokoj staničnoj razini. Pomaže u proizvodnji kolagena i elastina, smanjuje začepljene pora, regulira proizvodnju sebuma i djeluje protuupalno.

Kao i u jutarnjoj rutini nastavite s kremom za područje oko očiju, serumom i hidratantnom kremom.

Važno je napomenuti da izbjegavajte proizvode na bazi alkohola jer će oni dodatno isušiti kožu i učiniti je sklonom osjetljivosti.

Odvojite vrijeme za nanošenje svakog proizvoda te pustite da se svaki sloj upije u kožu prije nanošenja sljedećeg. Izbjegavajte miješanje proizvoda na bazi vode i ulja u istom režimu te svakodnevno održavajte jednostavnu rutinu čišćenja, a onu intenzivniju rezervirajte za jednom tjedno.