Koje su najčešće greške pri njezi kose?

| Beauty |

Većina žena se vodi mišlju da će oštećena kosa ponovo izrasti i da će se time problem rješiti sam od sebe. Zbog toga postajemo neodgovorni prema svojoj kosi i u želji da imamo savršenu frizuru – pretjerujemo u feniranju, peglanju ili stavljamo previše “magičnih” preparata za oporavak kose preko noći. Budimo realni – ništa neće oporaviti kosu već nakon prvog nanošenja. Ispravnom njegom, umjerenim korištenjem pravih preparata, pravilnim češljanjem i izbjegavanjem pegle i fena, možete pomoći svojoj kosi. Vjerovatno ste i svjesni nekih grešaka koje radite, ali podsjetimo se još jednom što to ne bi smjeli raditi svojoj kosi:

Previše topline

Fen, pegla i figaro najveći su neprijatelji kose. Ne bi ih smjeli koristiti svaki dan, jer vrući zrak, odnosno keramičke ploče uništavaju našu kosu brže nego bilo što drugo. Ako se već ne možete suzdržati od korištenja ovih sprava, obavezno koristite neki preparat za zaštitu kose od topline.

Prečesto pranje

Pranje kose svaki dan apsolutno nije dobro – ni za kosu, a ni za kožu tjemena. Ako vam se zaista kosa tako brzo masti da je morate svakodnevno prati, pokušajte nekako smanjiti pranje bar na svaki drugi dan. Izbegavajte “jake” šampone te umjesto njih probajte neki blaži i vodite računa o količini. Previše šampona uklanja prirodna ulja s tjemena glave, zbog čega se ono lakše iritira i negativno utječe na kosu.

Nepravilno češljanje

Nije istina ono što su nas bake učile – da treba 100 puta tijekom dana proći četkom kroz kosu. Sasvim je dovoljno jednom ili dvaput, jer će to stimulativno djelovati na kožu glave i raspoređivanje masnoće po cijeloj kosi, a prečesto češljanje samo čini kosu lomljivijom. Uz to, sigurno znate da je mokra kosa osjetljiva i podložna pucanju pa kad ste u situaciji da morate počešljati mokru kosu, bolje je prvo razmrsite prstima, pa onda češljem sa široko postavljenim zupcima.

Pogrešni proizvodi za vaš tip kose

Postoje proizvodi za svaki tip kose, a trebali bi da se posavjetovati s frizerom ako ne možete sami odlučiti koji vama najviše odgovaraju. Ako imate tanku kosu, nemojte stavljati jake učvršćivače na nju – jer će djelovati slijepljeno, a kovrčavu i gustu kosu nećete namjestiti onako kako želite s blagim lakom. Izbor regeneratora je veoma važan:

- za suhu i lomljivu kosu odaberite hidrirajući regenerator,

- za kosu koja se brzo masti odaberite onaj bez ulja,

- za jako oštećenu kosu koristite regeneratore s dodatkom proteina.

Izbjegavanje šišanja

Ako se nalazite u tom neugodnom procesu “puštanja” kose, šišanje je obavezno. Dovoljno je skratiti vrhove za koji centimetar i to će vam odmah dati uredan i negovan izgled. Ispucali krajevi ostavljaju ružan dojam zapuštenosti, a to sigurno ne želite. Bit će vam potrebno malo više vremena da dobijte željenu dužinu kose, ali imati ćete lijepu i zdravu kosu – što je uvijek konačni cilj.