Koje namirnice jesti za kvalitetniju i jaču kosu?

| Beauty |

12 ženskih frizura koje su seksi svim muškarcima
Što jesti za zdravu kosu?

 Kosa je jedna od onih stvari koja, kad imate dobar "hair-day", u vama može probuditi Beyoncé level samopouzdanja - ali kada je u lošem stanju želite staviti vrećicu na glavu i nikad ne izaći iz kuće. Ali sve ono što želite od svoje kose: sjaj, snagu, jačinu, više volumena i manje masnih pramenova - vaša prehrana može itekako popraviti! Kako biste učinili svoju kosu što kvalitetnijom i jačom, složili smo mali vodič kako će vam namirnice iz vašeg hladnjaka upravo u tome pomoći.

U nastavku pročitajte koji su to nutrijenti od presudne važnosti kada govorimo o zdravlju i izgledu vaše kose te koje namirnice treba konzumirati ako želite potpuno transformirati njenu kvalitetu...

1. BIOTIN

Naše tijelo već proizvodi biotin, pa njegova konzumacija nije od presudne važnosti osim ako ga ne manjkate. Jako je važno da imate uravnoteženu prehranu koja sadrži namirnice bogate biotinom - poput jaja, badema i avokada.

2. ŽELJEZO

Željezo pomaže tijelu u stvaranju crvenih krvnih stanica koje prenose kisik vašem tjemenu i folikulima kose koji su zaslužni za rast. Manjak željeza usko je povezan s gubitkom kose. Špinat je jedna od namirnica koja je najbogatija željezom pa ga svakako što češće uključite u svoj ručak.

3. PROTEINI

Proteini su ključni za rast stanica, posebice onih na našem tjemenu. Kosa dobiva svoju strukturu iz proteina koji se zovu keratini, a ako ih u tijelu ima manjka - kosa će vam rasti sporo, a vlasi će biti slabe i tanke. Hrana bogata proteinima jest meso piletine, svinjetine i čiste govedine. Ako ste vegetarijanac, preporučujemo tofu, leću i soju kao izvrsne izvore proteina. 

4. VITAMIN C

Vitamin C se koristi u proizvodnji kolagena - vlakna koje pomažu folikulima naše kose da ostanu zdrava i da ne pucaju. Naranče, rajčice i paprika najbolji su odabir za prirodan izvor vitamina C. 

5. VITAMIN A

Vitamin A je krucijalan za rast stanica kose i zdravo tjeme. Manjak vitamina A može dovesti do suhe, beživotne kose. S druge strane, previše vitamina A može biti razlog prekomjernog opadanja kose. Slatki krumpir, kelj i mrkva su odličan izvor beta-karotena, koje tijelo pretvara u vitamin A.

6. CINK

Cink pomaže u jačanju tkiva kose, ali je i zaslužan za što bolji sveukupni imunitet tijela. Kamenice, rakovice, školjke i ostali morski plodovi imaju visok udio cinka i generalno su jako dobar izvor čistih proteina.