Koja je prirodna alternativa za retinol?

| Beauty |

Instagram/@maisonseasons

Retinoidi su poznati saveznici u borbi protiv nepravilnosti kože lica.

Retin-A za liječenje upalnih akni i retinol bez recepta koji je slabija varijanta vitamina A, djelotvorni su u borbi protiv akni, sitnih bora i hiperpigmentacije. No, imaju česte nuspojave koje uključuju  suhoću i dodatnu osjetljivost kože.

Svejedno, teško je zamisliti skincare rutinu bez retinola. U beauty svijetu sve se češće spominje bakuchiolu, zgusnuti sastojak koji se reklamira kao "prirodna alternativa" retinolu, a posebno je siguran za osjetljivu kožu i trudnice.

Što je bakuchiol?

Bakuchiol je kemijski spoj s antioksidacijskim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima izdvojenim iz sjemenki biljke bakuchi. Iako nema strukturne sličnosti s retinolom, kaže se da je to njegova prirodna alternativa, jer revitalizira i hrani kožu. Već se dugo koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini, a u beauty svijetu je komercijaliziran prije otprilike 10 godina. No, stvarno poznat je postao tek nakon studije koja je pokazala da oponaša koristi retinola.

Koje su prednosti bakuchiola?

Dokazano je da bakuchiol ima sličnu regulaciju ekspresije gena kao i retinol. Oba pojačavaju proizvodnju kolagena i elastina i smanjuju fotostarenje i pojavu  sitnih linija i bora. Za razliku od retinola, bakuchiol nema oštre nuspojave na koži i puno je blaža alternativa. Studije su, također, pokazale sposobnost bakuchiola da smanjuje akne borbom protiv upale, hiperpigmentacije i hrapavosti.

Kada možete vidjeti rezultate?

Opazit ćete trenutno posvjetljivanje i sjaj kože, no što više i duže koristite proizvod primjećivat ćete veće promjene poput smanjenja izgleda sitnih linija i bora, tona kože i teksture kože koja će postati glađa i čvršća.

Zašto biste trebali koristiti bakuchiol kao alternativu retinolu?

Retinol je jedan od najcjenjenijih proizvoda za njegu kože protiv starenja. Iako je učinkovit terapijski tretman, on je vrlo jak i može izazvati štetne učinke poput crvenila, upale i ljuštenja kože. Poznat je po povećanju staničnog prometa, a to može uključivati otpuštanje viška kože. Također, retinol ne možete koristiti ako ste trudni, jer su neke studije pokazale da vitamin A štetno djeluje na nerođenu djecu.

Lijepa stvar bakuchiola je ta što on, zapravo, može donijeti koristi bez problema preopterećenja i iritacije kože.

U skladu s tim, ako redovito koristite retinol i ne osjetite štetne učinke, ne morate nužno prelaziti na bakuchiol.

Savjeti za primjenu

Kao i kod svih novih sastojaka koje implementirate u svoju skincare rutinu,  najbolje je testirati mali komad kože na alergijske reakcije prije nego što u njega počnete koristiti na cijelom licu. Bakuchiol je siguran za sve tipove kože. Ne morate se brinuti da koristite previše proizvoda.To znači da ćete imati više koristi ako se bakuchiol nalazi u vašem sredstvu za čišćenje lica, esenciji i hidratantnoj kremi.