Koja AHA kiselina je najbolja za vaš tip kože?

| Beauty |

Kiseline su čest sastojak proizvoda za lice i neizostavne su u njezi kože.

Postoje dvije glavne grupe kiselina – AHA i BHA kiseline. AHA kiseline su topljive u vodi i uglavnom djeluju površinski, što ih čini dobrom opcijom za piling, smanjenje bora i poboljšanje teksture kože, ali mogu i stimulirati proizvodnju kolagena

U nastavku vam donosimo tri AHA kiseline i njihove prednosti, ali i nedostatke.

Glikolna kiselina

Dobiva se iz šećera i jedna je od najčešćih koje se koriste u njezi kože. Ima najmanje molekule od svih kiselina pa prodire najdublje, što je čini izuzetno efikasnom. Regenerira kolagen i ujednačava tonus kože. No, s obzirom na to prodire tako duboko i rezultira intenzivnim pilingom, često izaziva iritacije.

Mliječna kiselina

Nježnija je od glikolne i privlači vlagu, čineći kožu hidriranom. Stvorena od šećera ili fermentiranog mlijeka, dovoljno je nježna za sve s osjetljivom kožom. Prednosti mliječne kupke otkrivene su još u starom Egiptu, a i sama Kleopatra je njegovala kožu na taj način. Svi koji imaju grubu, suhu ili kožu sklonu perutanju, trebaju isprobati da preparate na bazi mliječne kiseline.

Voćne kiseline

Još nježnije su voćne kiseline poput limunske (koja se obično dobiva od limuna ili grejpa) i jabučne (dolazi iz jabuka). One djeluju na gornji sloj kože i često se kombiniraju s glikolnom ili mliječnom kiselinom da bi se povećala njihova efikasnost.