Kemija tijela: zašto biste trebali nanositi dezodorans navečer?

| Beauty |

Zašto biste trebali nanositi dezodorans navečer?
Zašto biste trebali nanositi dezodorans navečer?

 Baš poput pranja zubi, umivanja lica i hidratiziranja kože - nanošenje dezodoransa jedna je od onih beauty zadaća koje obavljamo automatski svakoga dana bez previše razmišljanja. Ali, baš kao i ostale zadaće koje smo spomenuli, većina nas nanosi dezodorans ujutro. Nema greške, zar ne? Očito ima. Naša tijela reagiraju s kemikalijama iz dezodoransa drugačije navečer i ujutro. I razlika je velika! 

Prije svega valja napomenuti da se ovo odnosi na dezodoranse s antiperspirantima. Ako preferirate proizvode koji samo blokiraju miris (a ne znoj), vrijeme aplikacije ne pravi nikakvu razliku. Ali ako vaš dezodorans ima antiperspirant, trebali biste ga nanositi navečer. Po noći, temperatura našeg tijela prirodno opada, što znači da se znojimo manje. Kada su nam znojne žlijezde manje aktivne, mogu apsorbirati više aktivnih sastojaka iz antiperspiranta. Preko noći tijelo ima vremena upiti proizvod i efektivno blokirati znojenje. Ujutro, kada su znojne žlijezde aktivnije teže je aktivnim sastojcima penetrirati u kožu i odraditi posao koji trebaju.

Još jedna važna stavka je i vaš raspored tuširanja. Nanošenje dezodoransa odmah nakon tuširanja velika je greška! Antiperspiranti su najefektivniji kada se nanose na jako suhu kožu. Ako je površina kože mokra ili vlažna, kemijska reakcija s aluminijem događa se na vanjskim slojevima kože umjesto unutarnjih pora gdje se odvija proces blokiranja mirisa. Najbolje ga je nanositi nakon što ste se osušili ručnikom i pazusi su vam kompletno suhi - najbitnije je da je koža suha i čista. 

I ne, ako se tuširate ujutro, nećete isprati dezodorans koji ste nanijeli večer prije. Efekti sastojaka ostaju aktivni otprilike 24 sata (ili čak duže u nekim slučajevima), čak i nakon tuširanja.

Dove Advanced Care Antiperspirant Deodorant
Dove Advanced Care Antiperspirant Deodorant