Kako znati jesu li vaše akne uzrokovane stresom ili hormonima?

| Beauty |

 

Instagram/@tashietinks

Akne su jedan od najčešćih problema tijekom puberteta, ali su i česta pojava kod odraslih osoba. U nastavku vam donosimo kako razlikovati akne uzrokovane stresom i one uzrokovane hormonima.

Nepravilnosti na koži lica često su uzrokovane stresom i promjenama u razini hormona.U vrijeme stresa, hormoni stresa se podižu i pokreću vaše uljne žlijezde da proizvode više ulja, što potom aktivira pojavu akni.

Hormoni također igraju sličnu ulogu, ali razlika je u vremenu. Ako vam se  probboji uglavnom događaju tijekom mjesečnice, vjerojatno je da su vaše akne povezane s hormonima, a ne sa stresom. Hormonske promjene, uglavnom povećana razina androgena, imaju iste posljedice na uljne žlijezde, a glavni način na koji se razlikuju je praćenje okidača.

Ako želite otkriti jesu li vaši prištići uzrokovani stresom ili hormonima,  usporedite stanje svoje kože nakon razdoblja stresa u odnosu s mjesečnim menstrualnim ciklusom.

Instagram/ @lunettecup

Uzrok stresnih akni je, naravno, stres!

No, razlog je ipak je dublji od toga. Naime, emocionalni stres pokreće pojačano oslobađanje hormona stresa kortizola, a kada se povećava, kortizol izaziva sistemski odgovor u tijelu koji ima potencijal mijenjati reakcije imunološkog sustava i suzbiti probavni sustav, reproduktivni sustav i procese rasta.

Kortizol je ključan u izazivanju pojave akni kod stresa. Kada razina kortizola poraste, ono narušava razinu hormona koji reguliraju ravnotežu sebuma te to rezultira začepljenim porama i razvojem akni. Drugim riječima, više ulja znači više začepljenih pora, a više začepljenih pora znači i više akni.

S obzirom na uključenost kortizola, kada govorimo o stresnim aknama, zapravo na neki način govorimo i o hormonskim aknama. To nije isto što i akne koje će se pojaviti na početku menstrualnog ciklusa, ali akne se pojavljuju zbog reakcije na promjenu vašeg redovito zakazanog hormonskog uzorka. Kada ste pod povećanom količinom stresa, to može pokrenuti hormonske promjene koje vam jednostavno pogoršavaju akne.

Stresne akne mogu se dogoditi u bilo koje vrijeme, u bilo kojoj dobi. Obično je to kod odraslih zato što su pod stresom na poslu ili kod kuće, a kod mlađih odraslih osoba uglavnom zbog škole.Obično pojavljuju na najmasnijim dijelovima vašeg lica, a obično su popraćene proširenim porama, miteserima i neravnom ili zrnatom kožom.

Ako vam se čini da vam se akne uzrokovane stresom često događaju, pokušajte promijeniti rutinu njege kože. Pronađite proizvode koji djeluju s vašom kožom, a ne protiv nje te vodite računa kako se razina vašeg stresa mijenja u odnosu na situacije. Pijte puno tekućine, jedite zdravu hranu i radite stvari za upravljanje stresom, poput spavanja, te poradite na međuljudskim odnosima.