Kako zaštititi kožu zimi?

| Beauty |

Pixabay

Hladnije vrijeme može utjecati na kožu i potrebno je posebno obratiti pažnju i njegovati je više nego inače.

Prehrana je veoma važna za kvalitetu kože te je bitno da ona bude pravilna i uravnotežena. Na nižim temperaturama se posebno savjetuje unošenje Omega 3 masnih kiselina koje omekšavaju kožu i kosu, a nokte čine zdravijim i ljepšim.

U hladnijim danima je veoma važno zaštititi kožu od vjetra, promjena temperature i suhog zraka. Sve ove promjene utječu na nju te oštećena koža ubrzava stvaranje bora.

Na koži se stalno stvaraju mrtve ćelije koje je potrebno ukloniti pilingom. Višak ćelija guši kožu i to uzrokuje još brže prljanje. Postoje dvije vrste pilinga: mehanički i kemijski. Mehanički sadrže granule koje fizički otklanjaju mrtve ćelije, a kemijski piling topi mrtve ćelije. Mehanički piling se preporučuje jednom tjedno, a kemijski svakih deset dana.

Na nižim temperaturama se preporučuje smanjivanje toplih kupki i dužih tuširanja. a previše izlaganja kože toploj vodi ona se isušuje. Kožu hidratizirajte nakon tuširanja dok su pore još uvijek otvorene, a sapun zamijenite gelom na bazi ulja koji će posebno hidratizirati vašu kožu.