Kako zaštititi kosu od sunca?

| Beauty |

Instagram/ @bridget

Svi znamo koliko je krema za sunčanje neophodna kada je zaštita naše kože od štetnih sunčevih zraka u pitanju, no postavlja se pitanje šta je s našom kosom. Naime, u posljednih nekoliko godina pojavili su se proizvodi za njegu kose koji štite kosu od štetnih sunčevih zraka.

Baš onako kako sunce utječe na našu kožu, tako utječe i na našu kosu pa ako koristite kremu za sunčanje, dobro bi bilo da počnete koristiti i kremu za kosu.

Sunce otvara kutikule kose i na taj način uklanja vlagu i melanin iz vlasi. Ako je vaša kosa obojana, ona će od sunca posvijetliti. Koristite kremu za kosu koja štiti vašu kosu od štetnih sunčevih zraka.

Važno je napomenuti da postoji razlika između proizvoda s oznakom SPF (faktor zaštite od sunca) i proizvoda koji imaju oznaku UV zaštite.

SPF se obično povezuje s kremama za sunčanje za vašu kožu. No, na tržištu postoje brojni proizvodi za kosu koji uključuju SPF. Proizvodi koji sadrže SPF mogu djelovati i kao krema za sunčanje za vaše vlasište jer sprječavaju da vam tjeme izgori.

Proizvodi za zaštitu od UV zraka oblažu dlaku kako bi mogla odbiti sunčeve UV zrake. Ovi proizvodi smanjuju suhoću kose i sprječavaju beživotan izgled vaše kose.

Pokušajte koristiti kremu za sunčanje za kosu, a ako vam se ne sviđa učinak, uvijek možete u tu svrhu iskoristiti veliki šešir i svom outfitu dodati dozu ženstvenosti.