Kako zaštiti ispucale usne?

| Beauty |

Niske temperature, hladnoća, vjetar, sunce i druge vremenske prilike mogu utjecati na izgled usana, pa čak i na vaš cijelokupni izgled. Ispucane usne mogu boljeti, svrbjeti, mogu čak biti toliko oštećene da se ljušte i krvare. 

Do pucanja usana dolazi kada koža prestane zadržavati vlagu. Kada koža popuca to opet smanjuje kapacitet zadržavanja vlage i taj začarani krug dovodi do kroničnog i sve težeg problema. Dakle, usne nemaju žlijezde koje bi ih održavale vlažnima i mekanima. Imaju svega malo melanina i kožnog pigmenta koji omogućavaju tamnjenje kože i to je sve.
Usne imaju najosjetljiviju kožu na našem tijelu, pa zbog toga zahtijevaju pažljivu njegu. Ukoliko ne želite da vaše usne izgledaju kao šmirgl papir, pogotovo za vrijeme  predstojećih zimskih mjeseci, treba ih zaštiti i pružiti im njegu koju zaslužuju.

Za početak povećajte unos vitamina putem supelmenata i to vitamin E, C i B kompleks kako biste ojačali imunitet. Koristite što blažu zubnu pastu, a posebno izbjegavajte one s mentom, jer one pogotovo iritiraju ispucale usne.

Dobar balzam za usne je neophodan, a bilo bi dobro kad bi on u sebi sadržavao vitamin E ili aloe veru.

  • Suha usta masirajte većom količinom balzama. Neka balzam djeluje nekoliko minuta kako bi omekšao kožu. Zatim usta nježno obrišite  toplom i navlaženom vaticom. S vaticom ćete obrisati i odstraniti suhe mrvice kože.
  • Balzamom usta mažite svako jutro i večer.
  • Koristite hidratantni ruž kako bi spriječili sušenje usana tijekom dana.

Ricinusovo ulje

Za hidrataciju i zaštitu usana možete koristiti ricinusovo ulje. Nosite ga sa sobom u maloj bočici i nanosite tijekom  dana kada god osjetite da je potrebno. Pored ricinusovog ulja možete koristiti i nevenovo ulje, ulje jojobe, eterična ulja sandala, ulja geranija…

Prije spavanja na ispucale rubove usana nanesite neku blažu kremu ili nevenovu mast  u velikom sloju. Pijte dovoljno tekućine i izbjegavajte često oblizivanje i grickanje usana.