Kako ublažiti opekline od sunca?

| Beauty |

Neugodne opekline od sunca, osim što vam mogu uništiti ljetovanje, mogu imati i dugoročne štetne posljedice za vašu kožu. Ovisno o duljini izlaganja suncu, UV indeksu i tipu kože, opekline od sunca mogu varirati od laganog crvenila do bolnih mjehura, oštećenja dubljih slojeva kože i živčanih završetaka.

Manje opekline od suncakarakterizira crvenilo i bolna zategnutost kože, koji se pojavljuju nekoliko sati nakon prekomjernog izlaganja suncu ili kraćeg izlaganja suncu bez zaštitnih sredstava. Tijekom idućih 24 sata bol i crvenilo su najizraženiji, a kroz nekoliko dana koža se počne guliti i ljuštiti. Svi simptomi u potpunosti nestanu nakon tjedan dana od nastanka opekline.

Za razliku od blagih opeklina, koje je svaka žena željna instant preplanulog tena iskusila barem jednom u životu, teži slučajevi opeklina od sunca zahtijevaju posjet liječniku. Bolni, natečeni mjehuri ili plikovi lako se mogu inficirati i uzrokovati dodatne probleme koje u kućnoj radinosti ne možete sanirati sami .

Kako ublažiti posljedice opeklina od sunca?

  • namočite gazu ili čistu krpu u hladnu vodu ili mlijeko i načinite oblog koji ćete staviti na opečeno područje. Hladna voda će umanjiti osjećaj peckanja, a proteini iz mlijeka će stvoriti zaštitni sloj na koži i smanjiti gubitak vlage. Ukoliko su opeklinom zahvaćene veće površine poput leđa ili nogu, otuširajte se ili okupajte u hladnoj vodi. Pritom nemojte koristiti nikakve gelove ili losione za tuširanje kako osjetljivu kožu ne bi dodatno iritirali.
  • nakon što višestrukim stavljanjem obloga ili tuširanjem barem malo umanjite bol i zategnutost, nanesite losion ili gel obogaćen aloe verom koji će umiriti i hidratizirati kožu. Aloe vera usto djeluje antibakterijski, a protein kojeg sadrži - aloectin - ubrzava zacjeljivanje i stimulira imunološki sustav.
  • uzmite aspirin ili ibuprofen kako bi umanjili upalu i bol
  • povećajte unos vode kako bi suzbili dehidraciju i gubitak vlage
  • primijetite li oticanje opečenog područja, nanesite 1% -tnu hidrokortizonsku kremu u laganom sloju ili gazu natopljenu hladnim čajem od kamilice.

Iako vam guljenje mrtvog sloja kože kako bi ubrzali zacijeljenja možda izgleda kao dobra ideja, ono će zapravo samo otežati i produljiti proces obnove površinskog sloja kože. Isto tako, suzdržite se od konzumiranja alkohola (koji će dodatno dehidrirati kožu), upotrebe pilinga i parfimiranih losiona i krema na opečenom području.