Kako što duže zadržati preplanuli ten?

| Beauty |

 

Instagram/ @gypsea_lust

S posljednjim danima ljeta, osnovna misija nam je preplanulu put zadržati što duže.

Naravno, preplanuli ten će vremenom izblijedjeti zbog regeneracije kože i izbijanja novih ćelija na površinu, no uz nekoliko jednostavnih trikova ipak na neko vrijeme možete sačuvati preplanulu boju.

Donosimo vam 5 trikova uz koje ćete duže ostati preplanuli:

Tuširajte se mlakom vodom
Ako se tuširate vrućom vodom, vaša koža može dehidrirati, što će izazvati njeno isušivanje i ubrzano ljuštenje.Osim toga, izbjegavajte se dugo zadržavati pod tušem, a kupke nikako ne dolaze u obzir.

Dubinska hidratacija
Da bi koža bila sjajna, elastična, nahranjena i da što duže sačuvala boju, jako je važno da je dobro hidrirana. Mažite se više puta dnevno, a posebice prije spavanja.

Pijte puno tekućine
Osim vanjske, koži je neophodna i unutrašnja hidratacija. Dovoljnim unosom vode produžavate život svim ćelijama u tijelu pa tako i onim površinskim koje u sebi imaju tamni pigment.

Smanjite peeling
Peeling trebate provoditi samo jednom u dva tjedna kako bi, uz otklanjanje sloja mrtvih ćelija kože, uspjeli i sačuvati preplanulu put.

Ubacite beta karoten u prehranu
Mango, mrkva, paprika, crvena jabuka i bobičasto voće su bogati vitaminom C i beta karotenom koji imaju veliki utjecaj na lijep i zdrav izgled naše kože. Vitamin C je jako važan za izgradnju kolagena, a karotenoidi za čuvanje preplanule puti.