Kako se riješiti peruti?

| Beauty |

Većina žena je barem jednom imala problema s peruti.

Perut je ljuštenje kože vlasišta koje je uzrokovano pojavom gljivice Malassezije, a uzroci pojave peruti mogu biti pogrešno ili neredovito češljanje kose, nedovoljno često pranje kose, loša prehrana, stres i bolesti poput ekcema i dermatitisa.

Nezgodno je kad nosite crnu odjeću, a perut s kose se vrlo brzo, na vašim ramenima, stvori bijeli sloj mrvica koje ne izgledaju nimalo privlačno. Uzmemo li u obzir i onaj nesnosan osjećaj iritacije i svrbeža na glavi dobit ćemo najiritantniji problem vlasišta.

Ako ste primijetili iritaciju vlasišta i pojavu peruti, preporučuje se da najprije odredite ozbiljnost situacije. Zapitajte se: je li sezonski, može li uzrok tome biti nepravilna prehrana ili neispravna briga o kosi ili je to nuspojava nekog ozbiljnijeg stanja kao što je psorijaza ili dermatitis?

Dva glavna, prirodna, sastojka koje pomažu u borbi protiv peruti su jabučni ocat, koji je idealan za povremenu perut, i katran koji nudi agresivniji pristup za ozbiljne slučajeve peruti uzrokovane psorijazom ili dermatitisom.

pixabay

Jabučni ocat sadrži aktivne enzime koji pomažu u borbi protiv uzroka peruti i svrbeža vlasišta. Možete ga umasirati direktno u vlasište ili ga pomiješati s vodom i upotrijebiti za ispiranje nakon pranja kose.

Šamponi na bazi katrana u sebi sadrže prirodno anti-gljivično sredstvo, no dugotrajna uporaba takvih šampona može umrljati ofarbanu kosu i dodatno isušiti tjeme pa nemojte pretjerivati s njihovom upotrebom. Katran čine skalp osjetljivim na sunce pa biste trebali vani nositi kapu.

Ako prirodna borba protiv peruti nije uspjela, potražiti proizvode koji sadrže sastojke poput cinka i salicilne kiseline koji se obično koriste za borbu protiv upala i iritacije kože.

Pažljivo pročitajte upute, a proizvode s jabučnim octom i drugim kemikalijama koristite samo dva puta tjedno ako imate osjetljivo vlasište. Kosu nemojte prati više od tri puta tjedno te ju probajte ne sušiti fenom.