Kako se riješiti linija osmjeha?

| Beauty |

Instagram/@meredithmickelson

Starenja je neizbježan proces s kojim se svi moramo suočiti.

 

Kad je riječ o koži, starenje se odražava pojavom bora koje se najčešće pojavljuju u predjelu oko očiju i usta, a uzrokovane su smijanjem.

Linije osmjeha su okomite linije koje se protežu od strana nosa i zavijaju oko usta, a ponekad se protežu i do brade. Ove linije, nevjerojatno, su uobičajene, a postoje dvije vrste linija osmijeha: nazolabijalni nabor i nazolabijalni pregib.

Nazolabijalni nabor je linija koju vidite između gornje usne i obraza, a pregib je koža ili tkivo koje visi nad tim naborom. Oba tipa se razvijaju s vremenom od starenja i drugih faktora načina života. To nije nužno znak starenja, ljudi dublje nabore mogu razviti i dobivanjem na težini ili stomatološkim problemima.

Kako smanjiti linije osmjeha?

Pronalaženje tretmana za smanjenje njihovog izgleda ovisi o tome jesu li to dinamične bore, bore koje vidite s pokretom, ili statične bore, bore koje još uvijek vidite kada se vaše lice ne pomiče. Statične bore je  s vremenom sve teže liječiti te ih zato želimo spriječiti. Linije smijeha koji su vidljive samo kada se smijete su dinamične bore, a one, i dalje, vidljive kada se ne smijete smatramo statičnim.

Fileri

Najčešći tretman za uklanjanje  linija smijeha oko usta fileri, ali važno je pronaći stručnjaka koji je certificiran od strane odbora i koji razumije nijanse anatomije lica. Naime, ako se u boru stavi previše filera, izgledat ćete napuhnuto. Ispunjavanje linija smijeha trebalo bi se raditi postepeno kroz par tjedana kako bi se nakon svakog tretmana filer slegao te kako bi se ispravno procijenila količina potrebnog filera.

Fileri se sastoje od hijaluronske kiseline, prirodne molekule šećera koja se nalazi ispod kože te za razliku od Botoxa, kojem treba otprilike tjedan dana za vidljivost rezultata, poboljšanje s filerima je odmah vidljivo.

Botox

Kada se smijemo, naša usta nisu jedini dio našeg lica koji se kreće. Naše oči postaju animirane i pregibaju se dok pomičemo mišiće oko njih. Da bi izgladili linije smijeha koje se pojavljuju blizu naših očiju, predlaže se Botox. Rezultati će biti vidljivi nakon tjedan dana, a poravnavanje linija traje oko tri do šest mjeseci, ovisno o tome koliko brzo metabolizirate Botox.

Bez igle

Dok piling ne smanjuje pojavu linija smijeha. Ali, svakodnevno blago ljuštenje kože sa sredstvom za čišćenje koje sadrži fizičke ili kemijske pilinge ili bilo koji topikalni proizvod s alfa hidroksi kiselinama, pomaže održavanju kože glatkom .

Također, vidljivost linija smijeha možete smanjiti kroz skincare rutinu. Potražite proizvode koji sadrže sastojke poput retinola ili vitamina C koji potiču proizvodnju kolagena. Potražite serum ili kremu s hijaluronskom kiselinom kako bi vaša koža bila hidratizirana i puna. Takvi proizvodi uvlače vlagu u kožu i uzrokuju prirodan plumping efekt.

Dnevna krema za sunčanje, također, može pomoći u očuvanju prirodnog kolagena i pomoći u sprječavanju pogoršanja linija smijeha.

Izbjegavati bi trebali alkohol i pušenje, a važnost sna i hidratacije je, kao i u svim beauty savjetima, najbitnija stavka.