Kako prirodnim putem spriječiti pojavu strija?

| Beauty |

Beauty problem bez kojega bi rado živjela većina žena zasigurno su strije, a opet ga skoro sve imamo.

Strije se pojavljuju kao rezultat naglog dobivanja na težini i rasta tijela koji vaša koža ne može pratiti. Nažalost, još uvijek nema lijeka protiv već formiranih strija, no postoji način kako spriječiti formaciju novih.

Pitate se kako? Uz pravilnu prehranu i namirnice. Donosimo vam 6 namirnica koje sprječavaju nastanak strija.

Koštana srž

Kolagen je zaslužan za fleksibilnost i elastičnost kože te može izdržati ekstremna naprezanja. Iako nakon 25-te godine života kolagen počinje nestajati iz našeg tijela postoji način kako ga vratiti. Jedna metoda je put kroz hranu, na primjer životinjskim kolagenom, koji se uglavnom nalazi u koštanoj srži. Juhe pripremljene sa životinjskim kostima ili mesom savršene su za sprječavanje strija.

Zdrave masnoće

Sastojak koji može spriječiti pojavu strija su nezasićene masne kiseline, također poznate kolokvijalno kao zdrave masti. One osiguravaju hidratizaciju i samoizlječenje kože, kao i zaštitu najgornjeg sloja kože od bakterija. Uglavnom se nalaze u masnim ribama, maslinovom ulju, ulju od lana, kokosovom ulju, ali i u lješnjacima i bademima.

Cink

Cink je također važan budući da potiče stvaranje kolagena i uglavnom se nalazi u siru, jogurtu, mlijeku, jetri, govedini, janjetini, svinjetini, kokoši, sjemenkama bundeve, leći, sjemenkama suncokreta, tofuu, jajima, kamenicama, lignjama, jastogu, školjkama, srdelama i škampima.

Vitamin A

Vitamin A je odgovoran za stvaranje novih stanica kože i stoga je bitan kako bi se spriječila pojava strija. Uglavnom se nalazi u narančastom voću i povrću kao što su slatki krumpir, mango, marelice, bundeva i mrkva. Ali i u špinatu, repi, paprici, dinji, kozjem siru, tuni...

Vitamin E

Vitamin E je također neophodan kako bi koža bila elastična i fleksibilna. Može čak i popraviti oštećenu kožu. Na primjer, vitamin E se nalazi u špinatu, rajčicama, repi, paprici, avokadu, pšeničnim klicama, jajima, sardinama, tuni, bademima, sjemenkama suncokreta, bademovom maslacu, lješnjacima, kikirikiju i suncokretovom ulju.

Vitamin C

Vitamin C je posljednji koji će biti dodan u popis za lijepu i elastičnu kožu. On povezuje proteine i druge tvari u tijelu na kolagenska vlakna, što zauzvrat ojačava vezivno tkivo. Posebno su bogate namirnice vitaminom C: paprika, brokula, kupus, prokulice, cvjetača, šparoge, rajčica, papaja, kivi, naranče, jagode, ananas, grejp, dinja, mango, avokado i šumsko voće.