Kako pravilno oprati kosu kod kuće?

| Beauty |

 

Instagram/ @amandakhamkaew

Većina nas ne razmišlja o načinu na koji peremo kosu. Obično kosu prvo smočimo, stavimo šampon, istrljamo i isperemo. No, nije sva kosa jednaka i ovakav postupak pranja neće dati dobre rezultate za sve tipove kose.

Primjerice, kosu koja je oprana dan prije je skoro i dalje čista i trebalo bi je drugačije tretirati od masne kose koja se nije oprala dva ili više dana. Osnovno pravilo je kosu prati isključivo mlakom vodom. Kosu ispirajte hladnom vodom jer će se manje prljati i imat će ljepši sjaj. Osim toga, pažljivo dozirajte šampon jer previše šampona može uništiti kosu.

Masna kosa mora imati drugačiji tretman. Ako je prvo smočite i dodate šampon teško ćete ukloniti svu masnoću iz kose. Bolje je prvo na ruku pomiješati šampon i malo vode kako bi se mogao umasirati. Kada kosu detaljno isperete, ponovite postupak.

Osobe koje imaju ravnu kosu trebaju je prati svaki treći dan i koristiti regenerator, oni s tankom i kovrčavom kosom trebaju koristiti manje šampona, a žene s dugom kosom trebale bi je prati dva do tri puta tjedno. Ako bojate kosu, perite je svaki drugi dan.