Kako pravilno kombinirati različite kozmetičke proizvode?

| Beauty |

Kad je u pitanju njega kože, ključno je obratiti pažnju na sastojke svih preparata koje koristite.

Neki se međusobno dopunjuju i potpomažu, dok druge ni u kom slučaju ne treba kombinirati.

Kako znati što s čim ide?

Salicilna kiselina + niacinamid

Salicilna kiselina liječi akne uklanjajući ulja i ostatke mrtvih ćelija kože iz pora. Problem je što ona može dovesti do iritacije, pa je treba kombinirati s nečim umirujućim. Niacinamid (poznat i kao vitamin B3) je sjajno protuupalno sredstvo koje pomaže u ublažavanju iritacija. Nakon tonika sa salicilnom kiselinom, najbolje je na lice nanijeti serum s niacinamidom.

Vitamin C + vitamin E

Vitamin C je moćni antioksidans koji štiti kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima (glavni krivac za vidljivo starenje kože). Od ključne je važnosti za proizvodnju kolagena, koji koži daje potporu sprečavajući nastanak bora. Kad se kombinira s vitaminom E, vitamin C postaje čak četiri puta djelotvorniji. Kombinacija tih vitamina povećat će zaštitu kože i smanjiti oštećenja izazvana UV zracima.

Retinoidi + ceramidi

Retinoidi ujednačavaju boju tena i sprečavaju bore, ali poznato je i da isušuju kožu. Zato ih treba koristiti u kombinaciji s ceramidima: nanesite hidratantnu kremu koja ih sadrži, pa retinoid, a zatim ponovo hidratantnu kremu. Tako ćete pomoći da retinoid prodre dublje u kožu, a ujedno ćete izbjeći njeno isušivanje.

Miješanje sastojaka protiv akni

Vitamin C nikada ne treba koristiti u kombinaciji s benzoil-peroksidom jer će ga on destabilizirati. Umjesto da ih koristite jedno za drugim, sredstvo za čišćenje nanesite noću, a vitamin C tek ujutro.

Dvostruki piling nije dobra ideja

Dupliranje sastojaka za piling poput retinola i kemijskog pilinga može izazvati ljuštenje, crvenilo, pa čak i opekline. Da biste to izbjegli, glikolnu ili salicilnu kiselinu koristite dva puta tjedno, ali ne iste noći kada koristite retinol. Izuzetak je mliječna kiselina koja je hidratantnija od ostalih.

Ne pretjerujte s aktivnim sastojcima

Ako pretjerujete, čak i ono što je dobro, postat će loše. Sredstvo za čišćenje s glikolnom kiselinom ne treba kombinirati s kremom koja je sadrži jer ćete tako sigurno izazvati iritaciju kože, crvenilo i perutanje. U kozmetici, više ne znači bolje.