Kako pravilno istisnuti prištić?

| Beauty |

Instagram/@k.els.e.y

Općepoznato je da je samostalno istiskivanje prištića loša ideja.

Uostalom, ono može dovesti do oštećenja kože, poput ožiljaka, te čak može rezultirati i širenjem bakterija.

U idealnom svijetu svi bismo trebali pustiti da životni ciklus prištića teče sam po sebi, sve dok njihovi simptomi ne nestanu prirodnim putem, ali istina je da većina ljudi istiskuje prištiće.

S obzirom na to da vas ne možemo odgovoriti od istiskivanja prištića, donosimo vam savjete kako na siguran način, učinkovito i higijenski, samostalno istisnuti prištiće.

Korak 1: Dezinficirajte

Pod dezinfekciju mislimo na sve. Dezinficirajte svoj kožu, vaše ruke, bilo koji alat koji mislite koristiti, ručnik s kojim čistite, sudoper na kojem odlažete bilo koju od ovih stvari ...

Ako će ti predmeti doći u kontakt s vašom kožom, trebali bi biti bez bakterija, kako bi se smanjio rizik od veće štete.

Pobrinite se da je sve čisto te da je vaše lice oprano, odnosno da je sva šminka se uklonjena s lica,  te da je cijelo područje temeljno očišćeno nekom vrstom proizvoda koji sadrži alkohol.

Korak 2: Omekšajte kožu toplinom

Da biste bubuljicu istisnuli sigurno i s lakoćom, važno je da tretirate svoje pore.

Simptomi akni i prištića, pojavljuju se kada se bakterija formira unutar pora zahvaljujući kombinaciji sebuma (ulja) i krhotina, poput mrtvih stanica kože.

Jedan od načina da se ekstrakcija prištića olakša jest omekšavanje površine kože toplinom.

Ako namjeravate svoje bubuljice istiskivati nakon tuširanja, pustite da para otvori pore.

Korak 3: Otvorite i istisnite

Jednom kada je vaša koža čista, a pore su mekane i otvorene, vrijeme je za ekstrahiranje.

Ekstrahiranje treba činiti polako, s pažnjom i puno strpljenja.

U ruke uzmite meku krpu oko prstiju ili mali komadić papira i nježno pritisnite prema dolje na svakoj strani prištića.

Ključni trik ovdje je gurati prištić prema dolje, slično kao što bi to učinili profesionalci, a ne odozdo, tako da vam stvara pukotinu na koži i istječe van.

Mala sterilna igla mogla bi se koristiti  za nježno otkrivanje vrha prištića, a ako postoji bistra bijela glava, bilo bi u redu nježno otkriti vrh prištića i upotrijebiti blagi pritisak kako biste ga izvadili.

Ne vršite pritisak na kožu kako ne bi došlo do loma ili oštećenja barijere na koži,  ne želite stvoriti kraste i rane.

Korak 4: Znajte kada se zaustaviti

Prištić koji je spreman za istiskivanje dopustit će sebi da se gurne iz začepljenih pora uz blagi nježni pritisak, ali ako se susretnete s otporom, najbolje je poslušati svoju kožu i pričekati još malo prije nego što pokušate ponovo.

Ako bubuljica ne izbije s tom tehnikom, ostavite je na miru, ne treba se pokušavati istisnuti bubuljicu pod svaku cijenu jer bi to moglo dovesti do erupcije unatrag, koja izaziva daljnje upale.

Korak 5: Spriječite stvaranje novih akni

Ako iskakanje bubuljice zvuči kao da možda ne djeluje na vašu vrstu kože ili se jednostavno ne želite tako često baviti aknama, postoje mjere koje možete poduzeti za smanjenje veličine i pojave simptoma akni.

Najbolje mjesto za početak je prevencija.

Činjenica je da jednostavno ne možemo predvidjeti kada će prištić nastati i što ga uzrokuje. Zbog toga se preporučuje svakodnevne briga o koži lica.

Koristite proizvode koji su namijenjeni problematičnoj koži i koji sadrže isprobane i valjane sastojke protiv akni, kao što su salicilna kiselina i benzoil peroksid.

Maske od gline ili ugljena također su korisne jer imaju smirujuća svojstva, a za one koji traže prirodniji tretman ulje čajevca može biti dobra opcija, sve dok ga primjenjujete s pažnjom i malo opreza.

Za one koji se ozbiljno bore s kroničnim aknama, posjet profesionalcu bi bio najbolja ideja.