Kako na prirodan način posvijetliti kosu?

| Beauty |

Instagram/@jesshunt2

Kao što stara izreka kaže, plavuše se, navodno, više zabavljaju, ali istina je da one troše više novca u frizerskim salonima, nego bilo tko drugi.

Posvjetljivanje kose i farbanje u blonde nijanse zahtijeva puno rada i održavanja što znači česte posjete frizerskim salonima i pojavu oštećenja kose.

Pitanje je kako možete imati radosti svjetlije kose bez velike potrošnje?

Dobra vijest je da postoji nekoliko prirodnih preparata za posvjetljivanje kose kod kuće, koji mogu donijeti rezultat koji tražite.

U nastavku pročitajte koja 4 prirodna preparata pomažu u posvjetljivanju vašu kosu.

Sok od limuna

Ovo je možda jedan od najstarijih trikova za koje ste čuli.

Svako dijete iz 70-ih izležavalo se na suncu s limunovim sokom na kosi i uljem za tamnjenje na koži. Srećom, sada znamo da  ulje za tamnjenje bez SPF-a isušuje kožu, ali limun na našoj kosi ostaje jednako učinkovit.

Kiselost limunovog soka omogućuje podizanje boje mijenjanjem pH vrijednosti kose, ali je i dalje potrebno koristiti toplinu kako bi se kutikula otvorila i kako bi se postigao maksimalan utjecaj.

Ocat

Savjeti da s vremena na vrijeme napravite otopinu od octa za ispiranje kako bismo pomogli ukloniti nakupljene nečistoće s tjemena su česta pojava, ali dugotrajno ispiranje zapravo može ukloniti i vašu boju kose što ocat čini sjajnim prirodnim posvjetljivačem.

Korištenje octa kao izbjeljivača zahtijeva krajnji oprez, jer prevelika količina, zapravo, može biti štetna. Ako vam je kosa super fina ili je u lomljivom stanju, ovo nije prirodni lijek za vas, a ako vam je kosa na debljoj strani i u zdravom je stanju, pazite da ocat razrijedite s vodom u omjeru 50/50. 

Med

Glavna komponenta u medu koja djeluje u korist naše kose je enzim glukozida oksidaza čija je svrha razgraditi šećere i služiti kao zaštitno sredstvo od kvarenja.

No, kada medu dodate vodu, taj enzim stvara tragove vodikovog peroksida koji izbjeljuje boju vaše kose, a određeni začini poput cimeta ili kardamoma mogu djelovati usporedno sa svojstvima medovog peroksida kako bi potaknuli aktiviranje dodatnog pojačanja.

Soda bikarbona

Iako je češće prepoznata kao način za prirodno posvijetljene zuba, soda bikarbona može učiniti isto i za vašu kosu. Ako krenete putem sode bikarbone, na kosu ćete ju nanositi kao pastu na zube.

Tražite savršenu konzistenciju paste koja nije previše gusta ili previše ljuskava te ju četkom nanesite na kosu imitirajući DIY tehniku balayagea te zatim svoj uradak zamotajte folijom.

Važno je naglasiti da ni u kojem slučaju ovu pastu ne nanosite na tjeme te da će toplina ubrzati proces izbjeljivanja.