Kako i gdje najjednostavnije napraviti laboratorijske pretrage?

| Beauty |

Laboratorijske pretrage
Laboratorijske pretrage

Postoji veliki dio ljudi kojima odlazak u laboratorij na pretrage predstavlja veliki stres. Ali ako to stavimo u omjer uloženog i dobivenog, vrijednost je ipak puno veća na strani dobivenog. Zapitajte se koliko se bolesti može na vrijeme otkriti samo dolaskom na sistematske preglede krvi i urina jednom godišnje? Iako u današnje vrijeme sve manje mislimo na sebe i svoje zdravlje, a okupiraju nas privatni i poslovni problemi, najčešće nam organizam kada najmanje očekujemo da neko upozorenje i zato su sistematski pregledi vrlo važni i svi bi se trebali barem jednom godišnje pregledati. 

Neki općeniti sistematski pregledi obuhvaćaju određivanje sedimentacije, kompletne krvne slike (KKS), šećera, masnoća u krvi (kolesterola, triglicerida, HDL i LDL kolesterola), željeza, jetrenih enzima, uree i kreatinina kao pokazatelja rada bubrega, urata ili mokraćne kiseline, elektrolita te pregled urina. Za muškarce iznad 40 godina takvi se sistematski pregledi mogu nadopuniti i određivanje PSA ( tumorskog markera za prostatu). 

Poliklinika Salzer nudi brojne mogućnosti kako bi svojim klijentima olakšala pretrage pa iako je za vađenje krvi za sistematski pregled potrebno doći u laboratorij ujutro i natašte, konzumiranje vode je dozvoljeno, a rezultate ćete sistematskog kao i većine drugih pretraga dobiti već kroz nekoliko sati na vaš email, bez potrebe ponovnog dolaženja u laboratorij.

Poliklinika Salzer
Poliklinika Salzer

U Poliklinici Salzer možete napraviti i čitav niz drugih pretraga kao što su hormoni štitnjače, tumorski markeri, spolni hormoni, alergijska testiranja i koagulacijske pretrage za koje nije potrebno biti natašte i doći u laboratorij ujutro. Ono što je posebno problematično svima koji rade pa je to i najčešća isprika koju čujemo zašto se netko nije pregledao je radno vrijeme laboratorija, Poliklinika Salzer svoje je radno vrijeme prilagodila tako da odgovara svima, a osim što radnim danom radi od 7 do 18 sati, radi u subotom od 8 do 12 sati. Za one najzaposlenije, postoji i usluga dolaska kući ili na radno mjesto, a ta se usluga naručuje samo dan ranije i to telefonski. 

Ako ste roditelj i sami znate kako je stresno ići s malim djetetom na vađenje krvi, a bez osnovnih pretraga kao što su KKS i CRP često je teško procijeniti radi li se o bakterijskoj upali ili pak virusnoj infekciji. Ono što je odlično, za najčešće pretrage kao što su KKS i CRP dijete ne mora biti natašte, a na vađenje možete doći do 17h radnim danom i nalaze ćete imati već kroz 30 – 45 minuta. Ono što je najvažnije napomenuti da se kod djece u tim slučajevima uzorak krvi uzima se iz prstića, a za male hrabre pacijente Poliklinika Salzer pripremila je i diplome za hrabrost. 

Poliklinika u svojoj ponudi ima i čitav niz mikrobioloških usluga kao i internističke te gastroenterološke preglede i EKG. Zahvaljujući tome, uz krvne i urino pretrage, u Salzeru su u mogućnosti ponuditi cijelu preoperativnu obradu. 

Laboratorijske pretrage
Laboratorijske pretrage

Ako i vi spadate u onaj postotak ljudi, s početka priče, kojima je dolazak u laboratorij stresan, nadamo se da ste se ipak uvjerili i u prednosti redovnog kontroliranja te da vas je sve što smo vam naveli nagnalo da ipak odete na pregled jer bolesti kao što su dijabetes, povišene masnoće u krvi, problemi sa štitnjačom, anemije i neke teže bolesti ne događaju se samo drugima. 

U bilo kojem trenu mogu se dogoditi i nama i uvelike utjecati na kvalitetu života i zato je bitno da se redovite pregledavamo.