Jesu li svjetiljke za manikuru štetne za kožu vaših ruku?

| Beauty |

Instagram/@mao.ge

Do sada svi već znamo, ili bismo barem trebali znati, koja je važnost nošenja krema za sunčanje svakog dana, bez obzira na doba godine.

Obolijevanje od raka uzrokovano solarijem i štetnim zrakama sunca jedna je od glavnih tema u svakodnevnim razgovorima o ljepoti. No, postoje i drugi krivci za pojavu raka kože, poput UV žarulja koje se koriste prilikom nanošenja gel manikure ili trajnog laka.

Naime, UV žarulje koje se koriste za izradu ovakvih noktiju mogu biti poprilično štetne.

UV svjetiljke za manikuru emitiraju  UVA svjetlost, koja se povezuje sa znakovima starenja kože, uključujući tamne mrlje i bore. Iako mnogi vjeruju da su LED svjetla bolja, odnosno sigurnija to nije istina jer LED uređaji, također, emitiraju  svjetlost unutar UVA spektra.

Kao što izlaganje UV zrakama sunca može dovesti do stvaranja sitnih linija i bora po cijelom tijelu i licu, tako i izloženost UV žaruljama za manikuru može pospješiti prerano starenje ruku, a ruke su jedno od mjesta gdje prvo uočavamo znakove starenja.

Prekomjerno UV zračenje rezultira raspadom kolagena, gubitkom volumena i promjenama pigmenta, poput tamnih mrlja na rukama.

Tamo gdje puno nas provodi vrijeme brinući se o svojoj koži, malo tko može reći da vodi istu brigu o svojim rukama. Budući da su manikure redovan dio beauty rutine mnogih ljudi, važno je uložiti dodatni trud u brigu o rukama kako biste bili sigurni da neće doći do preuranjenog starenja kože vaših ruku.

Kako biste zaštitili kožu ruku od starenja zbog UV svjetla savjetuje se zaštita ruku širokim spektrom krema koje nanosite 15 minuta prije izlaganja UV lampama za manikuru, kao i redovna briga o rukama.