Je li sunce dobro za vašu kožu?

| Beauty |

Instagram/@izabelgoulart

 Svi znamo za negativan utjecaj koji prekomjerno izlaganje suncu može imati na kožu.

Ali, zagrijavanje tijela na malo sunca je, prema znanosti, zapravo,dobro za vas. Nekoliko studija pokazalo je da povećanje vitamina D ima koristi za imunološki sustav, raspoloženje, energiju i jake kosti

No, kao i većina dobrih stvari u životu, sunčanje je za vašu kožu najbolje kada je umjereno.


Je li sunce dobro za vašu kožu?


Preporučuju se samo vrlo kratki boravci na suncu bez SPF zaštite. Period od oko 10 do 15 minuta dnevno između ožujka i listopada dovoljan je da koža apsorbira adekvatnu količinu vitamina D.
Zapamtite: ne postoji zdrav ten, a izgaranje na suncu bi se u svakom slučaju trebalo izbjegavati.


Zašto je vitamin D važan?


Vitamin D pomaže u reguliranju količine kalcija i fosfata u tijelu koji su neophodni za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića. On se prirodno može pronaći u namirnicama poput masne ribe, crvenog mesa, jetre i žumanjka.


Je li SPF 15 dovoljan za svaki dan?


Stručnjaci se u velikoj mjeri slažu da je korisno nositi bilo kakvu vrstu zaštite od sunca. Smatra se da je izlaganje suncu u većini slučajeva krivo za pojavu raka kože. Preporučuje se korištenje SPF-a s najmanjim faktorom 30, uz UVA i UBV zaštitu. Nanijeti bi ga trebali najmanje četvrt sata prije izlaganja suncu te se preporučuje ponovno ga nanositi svakih par sati.


Nestaju li mrlje od sunca?

Ove smeđe mrlje koje se pojavljuju na područjima vaše kože nakon izlaganja suncu bezopasne su, ali ne izgledaju baš lijepo. Dermatolog vam može propisati kremu za posvjetljivanje kože koja će pomoći da mrlje od sunca izblijede. Također, postoje laserski tretmani, krioterapija, mikrodermoabrazija i kemijski piling koji mogu pomoći ukloniti mrlje od sunca, ali treba pripaziti na mogućnost bilo kakvih znakova raka kože.

Zato zapamte! Da izlaganje suncu je dobro za vas, ali potrebno je koristiti SPF zaštitu kako bi izbjegli neželjene posljedice.