Je li potrebno čuvati proizvode za njegu kože u hladnjaku?

| Beauty |

Instagram/@beautyfridge

Velik broj beauty blogera i influencera kune se da spremanje proizvoda za njegu kože u hladnjak pomaže u poboljšanju njihovog učinka.

Stavljanje određenih proizvoda za njegu kože u hladnjak moglo bi vam pružiti dodatne bonuse, poput smirujućeg učinaka. 

No, je li skladištenje proizvoda za njegu kože u hladnjak potrebno?

U nastavku pročitajte koje biste proizvode za njegu kože trebali spremati u hladnjak i je li to zaista potrebno.

Spremanje prirodnih proizvoda za njegu kože u hladnjak

Ako koristite prirodne proizvode za njegu kože bez konzervansa, njihovo spremanje u hladnjak ima prednosti jer može pomoći spriječiti nastanak bakterija i produljiti rok trajanja proizvoda.

Budući da prirodni proizvodi ne sadrže konzervanse, vjerojatnije je da će se brže razgraditi i postati uzgajalište bakterija koje mogu uzrokovati akne i druge probleme na koži .

Uvijek pročitajte etiketu svojih proizvoda, a ako oni sadrže prirodne sastojke poput ulja, maslaca ili vode, trebali bi ste ih držati u hladnjaku kako biste produžili njihov vijek trajanja.

Također, važno je da svoje proizvode stalno provjeravate kako ne bi došlo do stvaranja plijesni ili bakterija u njima. To se posebno odnosi na maske za lice napravljene od sastojaka hrane.

Ohlađeni proizvodi imaju umirujuć efekt na kožu

Osim što produljuje rok trajanja proizvoda, hlađenje maski za lice, seruma i tonera može pružiti efekt hlađenja koji može pomoći u suženju krvnih žila. To je poput hladnog obloga za kožu koji smanjuje vrećice ispod očiju, smiruje upale i učvršćuje izgled pora.

Štoviše, nalet hladnoće probudit će osjetila i pružiti vam umirujući osjećaj poput spa tretmana!

Čuvanje kreme za oči u hladnjaku, također, može pomoći smanjiti nadutost i pojačati cirkulaciju u koži. Hladna temperatura proizvoda obično će pomoći u smanjenju nadutosti, pa čak i povećati njegovu učinkovitost i djelotvornost.

Vitamin C

Vitamin C aktivni je sastojak popularan u proizvodima protiv starenja zbog svoje sposobnosti smanjenja promjene boje kože i pojačavanja stvaranja kolagena koji pomaže u poboljšanju sitnih linija i bora

Proizvodi za njegu kože, bilo da je to hidratantna krema, serum ili maska za lice, s vitaminom C uvijek treba skladištiti dalje od sunčeve svjetlosti i na hladnom mjestu pa ga tako, ako ga spremite u hladnjak, možete zaštititi od oksidacije.

Hlađenjem može spriječiti razgradnju sastojaka vitamina C u vašem proizvodu prije nego što iskoristite sve njihove nevjerojatne prednosti na vašoj koži.

Znajte gdje povući crtu

Imajte na umu da hlađenje ne znači konzerviranje. Čuvanje proizvoda u hladnjaku samo usporava rast bakterija, ali ih ne uništava, u potpunosti. Dok nanošenje hladne kreme na lice tijekom ljetnih dana pruža osjećaj osvježavanja, to ne znači da skladištenje proizvoda u hladnjak pomaže poboljšati njihov učinak.

Stručnjaci navode da rashlađivanje proizvoda za njegu kože ne doprinosi dodatnom terapijskom učinku. Ako niste sigurni o sastojcima koji se nalaze u vašim proizvodima za njegu kože, vjerojatno je najbolje ne čuvati ih u hladnjaku, osim ako to nije navedeno u uputstvima za upotrebu proizvoda.

Da biste spriječili unakrsnu kontaminaciju bakterijama, preporučljivo je imati zasebni mini hladnjak samo za svoje kozmetičke proizvode.  Ako nema mini hladnjaka, svoje proizvode možete držati u hermetički zatvorenim spremnicima u različitim odjeljcima hladnjaka ili ih pohraniti u bravu s patentnim zatvaračima, kako bi ih odvojili od  prehrambenih proizvoda.

Dakle, u zaključku, vaše proizvode za njegu kože nije potrebno držati u hladnjaku, osim ako u uputama za pohranu nije drugačije navedeno.

U pravilu uvijek imajte na umu da je proizvode za njegu kože najbolje čuvati podalje od izravne sunčeve svjetlosti i na hladnim i suhim mjestima. Ako se savjetuje da se proizvod čuva na sobnoj temperaturi, njegovo skladištenje u hladnjaku neće biti potrebno.