Derivati vitamina A ključni su anti-age sastojak

| Beauty |

Instagram/@zoiageliki

Retinol je jedan on anti-age sastojaka za koji ste sigurno čuli.

Ono što zbunjuje mnoge su različiti nazivi: retinoidi, retinol, vitamin A, etc. Prije svega, trebate znati da je retinol najčišći oblik vitamina A i njegov antioksidacijski derivat. Derivati vitamina A iznimno su važni za kožu, a ovisno o stanju i potrebama vaše kože birate koju skupinu retinoida odabrati.

U skupinu retinoida spadaju svi derivati vitamina A u službi njege kože. Najagresivniji je oblik je Retinoična kiselina koja se dobiva na recept u slučajevima kada se radi o koži sklonoj aknama. Retinil palmitat je najblaži oblik, on je kombinacija retinola i palmitinske kiseline, a je retinol blaži oblik retinoične kiseline i jedan od najčešćih anti-age sastojak u skincare proizvodima. Najpoznatiji derivat retinoida je tretinoin kojeg komercijalnim imenom nazivamo Retin A. On izbljeđuje ožiljke nastale od akni, ublažava hiperpigmentaciju i ubrzava proces izmjene stanica kože.

Iako retinoična kiselina zahtijeva liječnički recept, proizvodi s retinolom mogu se kupiti bez recepta, izvrsno prodiru u kožu i obavljaju niz anti-age funkcija. Osobe koje ne mare za zaštitu kože od sunca, nisu kandidati za njegu kože retinolom jer je koža tretirana retinoidom izrazito osjetljiva na UV zrake, a sam proizvod na suncu gubi učinkovitost.

Derivati vitamina A igraju veliku ulogu u prevenciji starenja kože, ali i u liječenju fotostarenja te u liječenju akni, hiperpigmentacije i melazme. Pojačavaju sintezu kolagena te smanjuju nakupljanje melanocita u bazalnim stanicama.

No, postoje i nuspojave poput crvenila kože, iritacije, ljuštenja i suhoće kože pa se derivate vitamina A u početku preporučuje nanositi svaku drugu ili treću večer, a poslije nekog vremena se može početi primjenjivati svaku večer.