Da li znate što je to mezoterapija?

| Beauty |

Mezoterapija
Mezoterapija

Raspitali smo se što je to mezoterapija u zagrebačkoj poliklinici Sinteza u kojoj vrlo uspješno primjenjuju mezoterapiju i saznali. Citirali su dr. Pistora, pionira mezoterapije koji je rekao: "Malo, rijetko i na pravo mjesto!" Mezoterapija je alopatska metoda kod koje se lijekovi i ljekovite supstance injiciraju u mezodermalni sloj kože koji se nalazi neposredno ispod površine kože. Istraživanja su pokazala da  mikrocirkulacija u tim dijelovima ima izuzetno važnu ulogu u resorbiranju aktivnih substanci. U samom početku ova se metoda primjenjivala isključivo u terapeutske svrhe, no ubrzo se zbog jednostavnosti primjene i efikasnosti proširila i na estetiku.

Posljednjih desetak godina došlo se do bitnih spoznaja u procesu starenja kože. Ovom se metodom može potaknuti intenzivna regeneracija kože. Terapija je vrlo individualna i ovisno o stanju kože aplicira se hijaluronska kiselina, vitamini, minerali i antioksidativna sredstva , koja potiču fibroblaste na produkciju kolagena i mladog vezivnog tkiva. Koži se vraća vlaga, tonus i sjaj, a mimika i izražaj lica ostaju potpuno očuvani.

Neposredno prije tretmana potrebno je detaljno analizirati stanje kože i navike pacijenta jer se na temelju toga biraju i substance koje će se primijeniti. U idealnim slučajevima pacijenti se javljaju kada zapaze prve sitne borice i znakove starenja kože. Kod osoba sa već uznapredovalim znacima starenja kože potrebno je imati malo strpljenja i postupak intenzivirati kako bi se postigao željeni efekt.

U prva tri mjeseca preporuča se dolaziti jednom mjesečno, nakon toga, ovisno o stanju kože, svaka tri do četiri mjeseca. Mezoterapija je posebno povoljna za izuzetno osjetljive dijelove kao što su čelo, područje oko očiju, vrat i dekolte. Izuzetna pažnja mora se posvetiti izboru preparata i kvaliteti proizvoda koji se primjenjuju. Osim hijaluronske kiseline i vitamina , koriste se i elementi u tragovima poput magnezija, zinka i nikla koji imaju važnu funkciju kao katalizatori u različitim energetskim procesima u stanici. Vitamini u ovom slučaju djeluju kao antioksidativna sredstva i potiču mikrocirkulaciju. Amino-kiseline potiču stvaranje novih proteina, a glukoza služi kao izvor energije za aktivne procese.

Injekcijske tehnike koje se primjenjuju u mezoterapiji su različite, često se kombinira niz uboda sa malom iglicom i primjena tzv. tupe igle ovisno o regiji koja se tretira i kvaliteti kože.

U većini se slučajeva neposredno nakon tretmana možete posvetiti svojim obavezama i svakodnevnim aktivnostima. Izuzetno se rijetko javljaju mali podljevi koji vrlo brzo nestaju i mogu se pokriti šminkom. Eventualne reakcije u smislu crvenila i lagane otečenosti nestaju u pravilu nakon nekoliko sati.

U medijima često nalazimo informacije o različitim vrstama tzv. mezoterapije bez igle, ultrazvučnoj mezoterapiji ili sličnih naziva. Objektivno gledano, do sada nije pronađena niti jedna pouzdana metoda aplikacije koja bi stvarno zaobišla najpovršniji sloj kože i dozvolila prodiranje aktivnih substanci u mezodermalni sloj. Ukoliko želite vidjeti stvarne efekte na vašem licu, oslonite se na dobro provjerene metode aplikacije i dokazanim rezultatima.