Često zaboravljen korak u skincare rutini - pranje makeup četkica

| Beauty |

Četkice za šminkanje
Četkice za šminkanje

Sve mi žene se svakodnevno se trudimo izgledati bolje i ljepše. Težimo "savršenom" izgledu te puno vremena, pažnje i novaca ulažemo u skincare i šminku. Šminkamo se gotovo svaki dan, a kada dođemo kući važna nam je pravilna njega lica. Ona uključuje skidanje šminke te tretiranje raznim kremama, serumima i uljima kako bi nam koža bila zdrava, sjajna, glatka te bez nekih problema poput mitesera, akni ili mrlja. U svemu tome, velik broj žena zaboravlja na jedan vrlo važan detalj koji je zapravo dio skincare-a, a to je čišćenje makeup četkica.

Čišćenje pribora za nanošenje makeup-a poput kistova, četkica i spužvica je neizostavan korak u skincare rutini. Tijekom korišenja, na takvom se priboru skuplja velika količina bakterija, mrtve kože, ostataka šminke i prljavštine te je zbog toga pranje istih MUST! Također, šminka se puno lakše te ljepše nanosi čistim priborom, a čestim pranjem i održavanjem produljujemo životni vijek naših četkica odnosno spužvica.

Pranje četkica idealno je obavljati jednom tjedno, a oduzima svega par minuta vašeg vremena. Postoji mnogo načina kako se makeup kistovi mogu očistiti, a mi vam donosimo par najlakših:

Baby šampon i topla voda

Johnson's baby šampon
Johnson's baby šampon

Četkice namočite u toploj vodi te na njih nanesite malo baby šampona, kružnim pokretom po dlanu bi većina proizvoda trebala izaći van. Zatim četkicu isperemo toplom vodom pritiščući je od dna prema vrhu ili ponovo kružnim pokretom. Postupak ponavljamo dok nam četkica nije čista bez ikakvog proizvoda na njoj.

Za ovakvo pranje postoje neki proizvodi koji nam olakšavaju čišćenje poput podloška za čišćenje makeup četkica patentiran od beauty brenda Sigma. Podložak se pričvrsti za umivaonik te zatim ponovimo postupak čišćenja kružnim pokretom, samo umjesto dlana korstimo ovu podlogu sa 7 različitih tekstura koja nam pomaže da nakupljena prljavština iz četkice izađe još brže. Ovaj podložak može se kupiti na raznim beauty stranicama na internetu a cijena mu je 35 dolara.

Sigma express brush cleaning mat
Sigma express brush cleaning mat

Još jedan mali pomagač u procesu čišćenja četkica je silikonsko jaje za čišćenje. Ovaj proizvod je kao mala verzija Sigminog podloška za pranje četkica, stane u svaku toaletnu torbicu, a njegova cijena je samo 1 dolar! Nakon samog čišćenja, četkice je potrebno pustiti da se osuše, možete ih čak i okrenuti naopako te staviti na čisti ručnik kako bi sva voda i vlaga izašle van.

Silikonsko jaje za čišćenje makeup četkica
Silikonsko jaje za čišćenje makeup četkica

Za slučaj da nemate vremena i trebate hitno očistiti svoj makeup pribor, postoji par proizvoda koji u trenu skidaju nakupljeni makeup sa kistova, a ne trebaju se ispirati i suše se u minutu. S njima samo pošpricate papirnatu maramicu ili blazinicu te laganim kružnim pokretom kistom prođete po papiru ili blazinici, na kojoj zatim ostane sav nakupljeni proizvod, a vaša četkica ostaje čista. Neki od njih su: KIKO Milano brush cleanser, Isoclean makeup brush cleaner spray i Nyx on the spot makeup brush cleaner spray.

Sprejevi za brzo čišćenje makeup kistova
Sprejevi za brzo čišćenje makeup kistova

Nadam se da ćete od sada, ako već niste, uvesti redovno pranje čekica u svoju skincare rutinu. Mi već jesmo!