Budite zdravi, pijte mlijeko!

| Beauty |

Superman

Beyonce, Britney, Glenn Close, Harrison Ford, Salma Hayek,  sestre Olsen i Angelina Jolie samo su neke od poznatih osoba koje već godinama podržavaju projekt Got milk?. Njihove reklame s mliječnim brkovima poznate su diljem svijeta, a što ta zdrava bijela bočica mlijeka skriva u sebi i zašto nam je neophodna u svakodnevnom životu, doznajte u nastavku teksta.

Zašto je mlijeko zdravo?

Iako mnogi to osporavaju zbog masnoća, mlijeko je izuzetno bitno i kada smo na dijeti. Prepuno hranjivih tvari poput kalcija i fosfora te vitamina D mlijeko nam je svima potrebno na dnevnoj bazi. Potiče normalan rad mišića i krvnih žila, osnažuje kosti i zube i ono najvažnije, drži nas hidriranima.  

Gubljenje kilograma

Istraživanja su pokazala da žene koje piju mlijeko (s manje masnoće, naravno) puno efikasnije gube kilograme nego one koje ga u potounosti izbacuju iz dijetnog režima. Osim što može poslužiti kao odlično predjelo, ono je i zdrav snack. Vjerujem da to inače izbjegavate, no čaša mlijeka uz voće može imati samo pozitivan efekt na vaše zdravlje.

Zdravlje kosti i zubi

Znamo da je kalcij neophodan za zdrave kosti, a mlijeko je jedna od namirnica koja ga najviše ima. Sigurno se sjećate da su nam ko maloj djeci pričali o tome koliko je mlijeko zdravo. Apsolutno su bili u pravu s obzirom da nam je ono najpotrebnije dok se kosti razvijaju te kasnije za tj. protiv osteoporoze. Isto je i sa zubima. Kalcij jača zube i pomaže u sprječavanju raznih upala te karijesa. Ipak, da bi kalcij djelovao tj. da bi ga tjelo apsorbiralo, neophodan je vitamin D koji je također prisutan u mlijeku.

Smanjivanje tjeskobe

Kažu da je čaša toplog mlijeka idealno rješenje za rješavanje stresa na kraju dana. Pomoći će vam u opuštanju mišića i smirivanju živaca, a žene će posebno razveseliti što smanjuje simptome PMS-a.

Sjajna koža

Legenda kaže da se Kleopatra kupala u mlijeku kako bi joj koža ostala mekana i sjajna. Ako niste toliki egzibicionisti, dovoljno je da popijete par čaša mlijeko dnevno. Mlijeko vam može pomoći i u ublažavanju šteta uzrokovanih toksinima s obzirom da je bogato antioksidansima. Ipak, oni koji su netolerantni na mliječne proizvode, ovo će samo pogoršati cjelokupno stanje kože.

Zdravo tijelo

Mlijeko ima substance koje smanjuju krvni tlak i rizik od srčanog udara. Također, smanjuje stvaranje kolesterola u jetri dok vitamini A i B pomažu dobrom vidu.   

Mišići

Proteini iz mlijeka odlični za obnavljanje mišića. Nakon vježbe poželjno je popiti čašu mlijeka kako bi tijelo dobilo sve potrebno za obnovu. Pomoći će i da vam se mišići brže smire te će vam nadoknaditi tekućinu koju ste izgubili vježbanjem.