Alkohol u skin care proizvodima - da ili ne?

| Beauty |

Je li alkohol u skin care proizvodima poželjan ili ne?

Alkohol je jedan od kontroverznih sastojaka u skin care proizvodima. Mnogi tvrde kako alkohol isušuje kožu ili pak stvara inflamaciju. Kada govorimo o alkoholu u proizvodima za njegu kože najčešće mislimo da etanol i on u dodiru s kožom zaista ne reagira dobro to jest on zaista može isušiti kožu i iradirati ju.
No postoje i druge vrste alkohola poput stearyl-a, cetyl-a ili cetearly alkohola koji čak mogu biti pogodni za kožu. Ovi sastojci poglavito mogu odgovarati suhom tipu kože dok za masni tip kože mogu biti preteški.
Zaključak je da i etanol ima svoje prednosti u proizvodima u kojima ima smisla da je upravo on sastavni dio njih. Razlog tomu je da je etanol odlično otapalo pomoću kojeg čete vrlo lako skinuti šminku i otopiti sastojke koje voda ne može otopiti. Također, etanol, poboljšava prodiranje sastojaka duboko u kožu to jest može pomoći nekim aktivnim sastojcima da dopru duboko u kožu. Samim time etanol pospješuje efektivnost proizvoda. Još jedna dobra strana etanola jest da poboljšava strukturu proizvoda i smanjuje potencijalno zamašćivanje kože.
Trebali onda izbjegavati alkohol?

Alkohol u skin care proizvodima - da ili ne?

Odgovor na to pitanje ovisi o stanju vaše kože, ali i vrsti proizvoda. Imate li suhu, upaljenu ili pak kožu sklonu aknama moguće je da će alkohol, za vas, biti iritirajuć. Za osobe s normalnom ili masnom kožom alkohol kao sastojak u proizvodima ima smisla u proizvodima poput krema sa zaštitnim faktorom jer se koža zbog njih brzo zamasti ili pak seruma s aktivnim sastojcima. Imate li problematičnu kožu najbolje se posavjetovati s dermatologom oko uporabe proizvoda koji sadrže alkohol.