8 načina kako nesvjesno oštećujete kosu

| Beauty |

Suhi šampon - da ili ne?
Suhi šampon - da ili ne?

 Trudite se oko kose što je više moguće. Razumijemo vas, sve smo iste! Ali ponekad oni brzi načini kojima sređujemo kosu (poput nanošenja šampona za suho pranje, već treći dan za redom) mogu biti više destruktivni nego korisni, barem dugoročno gledano. U nastavku saznajte koje svakodnevne navike mogu vašoj kosi donositi više štete nego koristi

SPAVATE S MOKROM KOSOM

Vlažna kosa jako je osjetljiva i lako puca. U kombinaciji s bacanjem i okretanjem u krevetu, ne gine vam oštećena kosa. Radije perite kosu ujutro kako bi se bolje osušila ili uložite u satenske jastučnice kako biste smanjili pucanje kose. 

SUŠENJE SKROZ MOKRE KOSE FENOM 

Što prije počnete sušiti kosu sušilom, duže je vaša kosa izložena toplini. Neka vam se kosa prirodno osuši na zraku barem 50% prije nego ju počnete sušiti. Rezultat? Glatka i sjajna kosa! 

AGRESIVNO PEGLANJE KOSE

Kombinacija topline i natezanja peglom je apsolutno najgora za vašu kosu. Koristite ovaj trik: dopustite kosi da se potpuno osuši, a zatim pređite peglom po cijeloj dužini kose, ali tako da nikada ne stisnete peglu do kraja. Tako ćete dobiti željeni look, ali bez drastičnih oštećenja.

Pegla za kosu
Pegla za kosu

ČETKANJE OD VRHA KOSE

Možda ne zvuči logično, ali uvijek trebate početi od dna kose i u kratkim pokretima četkati prema vrhu. Tako ćete na dnu kose raspetljati sve čvoriće, umjesto da pogoršate situaciju četkanjem od vrha do dna.

ČESTO NOŠENJE PODIGNUTE KOSE

Izgleda da one prekrasne pletenice (ili jednostavan visoki rep) mogu oštetiti kosu ako ih nosite prečesto. Konstantna tenzija oslabit će vlasi zbog čega će pucati, posebno one pri vrhu. Jako je važno da dozvolite kosi da se "odmori" tako da ju nosite raspuštenu. Kada ju želite podići obavezno nanesite malo ulja pri stiliziranju za što manje štete. 

KORISTITE KRIVI PRIBOR

Ljubiteljice punđe: razmislite o tome kako učvršćujete kosu. Elastične gumice za kosu mogu napraviti udubinu u kosi zbog čega vlasi pucaju. Isprobajte nekoliko ukosnica kojima ćete učvrstiti punđu s minimalno pritiska na kosu.

Batiste Dry Shampoo
Batiste Dry Shampoo

KORISTITE PREVIŠE ŠAMPONA ZA SUHO PRANJE

Znamo, svi ga obožavamo, ali previše šampona za suho pranje može biti loše. Zašto? Stvara višak praha koji otežava kosu te začepljuje folikule. Ne kažemo da ga trebate izbaciti iz rutine, ali smanjite s količinom i nikako ga nemojte koristite više od dva dana za redom.

KORISTITE KRIVI REGENERATOR (U KRIVO VRIJEME)

Provjerite deklaraciju. Ako koriste riječi poput "učvršćuje" ili "ojačava" to znači da u formuli sadrži proteine. Iako su proteini odlični za slabu kosu, oni ju također s vremenom čine jako grubom. Takav regenerator koristite najviše jednom tjedno, a u međuvremenu ga zamijenite s nekim koji hidratizira kosu.