7 stvari koje niste znali o parfemima!

| Beauty |

Kako izbjeći kvarenje najdražeg parfema?
Chanel

Parfemi definitivno bude jaka sjećanja i emocije u ljudima - zato što mnogo toga "upijamo" kroz naša mirisna osjetila. U nastavku vam donosimo neke stvari koje vjerojatno niste znali o parfemima:

1. Porijeklo

Jedna od stvari koje vjerojatno niste znali o parfemima je da potječu još iz antičkog egipatskog i rimskog vremena (dakle, oko 2000 godina prije nove ere) i vjerovali ili ne, prva osoba koja je stvorila parfem, prema antičkim egipatskim zapisima, bila je - ŽENA! Bio je nazvan "per fumus" što je u doslovnom prijevodu s latinskog značilo "kroz dim". To i ima smisla s obzirom na to da je većina mirisa bila na bazi bilja, poput tamjana i ljekovitog korijandera.

2. Najbolji parfumer

Jedan od najboljih parfumera svih vremena je kreator mnogih poznatih mirisa poput Miss Diora (za Christian Dior)! Njegovo ime je Jean Carles (1892.-1966.), no zanimljivo, u poznijim godinama svog života u potpunosti je izgubio osjet njuha, što ga nije spriječilo u proizvodnji parfema! Radio je po sjećanju na poznate mu mirise, note i molekule, baš kao što je Beethoven nastavio stvarati glazbu i nakon gubitka sluha.

3. Parfumirane rukavice

U Europi se parfemi nisu uopće koristili sve do 16. stoljeća kada je Katarina de Medici došla iz Italije u Francusku kako bi se udala za kralja Henrika II. Prva je nosila rukavice od parfumirane kože, koje su kasnije sve žene htjele kopirati. Sve kožne stvari su u to vrijeme bile parfumirane zbog jakog mirisa boje koji se pojavljivao u procesu proizvodnje. Najbolje mjesto za pronalazak parfimiranih rukavica bio je Grasse u Francuskoj - koji se i danas smatra svjetskom prijestolnicom parfema!

4. Parfemski trag

S obzirom na to da su Francuzi toliko toga pridonijeli svijetu parfema, logično je da su mnoge riječi korištene za opis parfema preuzete iz francuskog jezika. Primjerice riječ "sillage" ili tako zvana "aura parfema" - označava trag koji parfem ostavlja iza sebe. U ovom kontekstu, odnosi se na atribute koje vaš miris ostavlja iza sebe, a koje drugi osjete nakon što ste ga nanijeli.

5. Primjena parfema

Kada govorimo o primjeni, nikad ne želite pretjerati. Stručnjaci preporučuju 2-3 spreja prije nego što izlazite iz kuće (možete ponoviti postupak do 3 puta na dan)! Ako nosite odgovarajući miris za sebe, vi ga osobno ni nećete osjetiti, stoga upitajte nekog jeste li nanijeli odgovarajuću količinu. Vjerujte nam, ne želite odati dojam kao da ste se upravo utopili u bočici parfema. Ako nanesete parfem na donju polovicu tijela (na gležnjeve i iza koljena), pomoći ćete mirisu da se razgradi prema gore - što će u konačnici ostaviti veći trag iza vas. Savjet: ako nanesete vazelin ili hidratantnu kremu na mjesta koja ćete nasprejati parfemom, pomoći ćete mu da se brže upije i tako ispusti još više mirisa!

6. Biblioteka mirisa

Francuski Osmotheque najveća je biblioteka ili arhiv mirisa u svijetu. To je zgrada koja označava povijest parfema i sadrži preko 3000 uzoraka u njihovim originalnim formulama. Tamo možete pronaći parfeme koji se koristile povijesne ličnosti poput Napoleona. Smještena je u Versaillesu u Francuskoj, pa ako ste već bili u klasičnoj versajskoj palači, možda biste radije trebali posjetiti biblioteku.

7. Različitost parfema

Samo zato što vam se miris parfema sviđa na nekome, ne znači da će vam se svidjeti na vama. Moguće je da identičan parfem potpuno različito miriše na vama. To možemo zahvaliti našoj tjelesnoj kemiji, prehrani, lijekovima koje uzimate, parfemskim notama i naravno, okruženju u kojem se nalazite. Bilo da sjedite doma na kauču sa psom ili ste vani u prirodi, svaki parfem će te osjetiti drugačije. Također, i godišnja doba igraju veliku ulogu - primjerice, u ljeti želite nanijeti manje parfema zato što se širi i isparava puno brže nego zimi.