7 simptoma koje NIKADA ne smijete ignorirati!

| Beauty |

 1. Problemi sa snom

Ne smijete ignorirati probleme koji vam se javljaju sa spavanjem. Ako imate problema sa srcem, dijabetesom ili visokim krvnim tlakom i teškoće sa spavanjem, hrkanjem i kroničnim umorom, vrijeme je da se posavjetujete s liječnikom.

2. Vaginalne promjene

Bilo kakve vaginalne promjene koje primijetite mogu vam puno reći o vašem zdravlju. Ne ignorirajte ih! Često se događa da žene misle kako imaju običnu bakterijsku infekciju, a stanje stvari je puno ozbiljnije. 

3. Zatvor

Skoro svi imaju problema sa zatvorom. Jeste li znali da bi normalna, zdrava osoba trebala obaviti veliku nuždu jednom do tri puta na dan? Ako nekoliko dana ne idete na wc, to može biti znakom blokade, tumora ili zastoja u crijevima.

4. Glavobolje

Svi smo upoznati s povremenim glavoboljama, no ponekad one mogu biti znakom ozbiljnog problema poput tumora ili meningitisa. Ako uz glavobolju imate i vrućicu, ukočenost vrata, povraća vam se ili jednostavno neobično dugo traje (više od nekoliko dana), trebate posjetiti liječnika. 

Ostali simptomi koji zahtijevaju liječnički nadzor: nagla jaka glavobolja; glavobolja zbog koje imate problema s govorom, vidom, ravnotežom, pamćenjem, pokretima ruku i nogu; glavobolja koja se pogoršava unutar 24 sata od kada je započela; glavobolja koja se javlja nakon ozljede glave.

5. Zubobolje i bolovi u licu

Ne događa se rijetko da zamijenite zubobolju s bolovima u licu. Herpes zoster je posljedica ponovne aktivacije varicella-zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tijela izbijaju bolni mjehurići. Zato što nije adekvatno liječen, dolazi do stalne i nepodnošljive boli na licu. Budite jako oprezni s ovakvim simptomima jer mogu voditi do sljepoće.

6. Proljev

Neugodno je i nitko ne želi razgovarati o tome, ali trebali bi ste ako vam se javlja više od nekoliko dana za redom! Može ukazivati na puno ozbiljniji problem poput parazita u crijevima, Chronove bolesti, raka ili problema s mjehurom. Samo uzimanje lijekova za proljev nije rješenje!

7. Želučani refluks ili refluks kiseline

Jedna od svake četiri osobe pati od želučanog refluksa, ali samo zato što je često ne znači da ga trebate ignorirati. Refluks kiseline može uzrokovati gorušicu, dentalnu eroziju i simptome slične onima astme zato što sadržaj želuca dolazi do pluća. Plus: može također dovesti i do raka jednjaka.