7 loših navika koje uzrokuju bol u leđima

| Beauty |

Bol u leđima

Danas, od bolova u leđima pate svi, mladi, stari, u srednjim godinama, svima nam se dogodi da nas katkad ukoči u leđima. Te situacije i bol koja nas muči uzrokovane su našim svakodnevnim lošim navikama. Evo nekoliko savjeta kako spriječiti neugodnu bol prije nego se pojavi.

Brojke su jasne, 80% svjetskog stanovništva u nekom trenutku svoga života pati od bolova u kralježnici. To može biti tupa stalna bol, oštra i jaka bol, probadanje ili pak bol u ostalim dijelovima tijela uzrokovana problemima s kralježnicom. Ako ste jedan od sretnika koji tu bol još uvijek nije osjetio, to ne znači da nećete. Kako bilo, bili jedan od tih ili ne, važno je znati da postoji nekoliko savjeta za preventivu od bolnih leđa, a trebali bi krenuti od toga da se odreknete ovih sedam loših navika čija su posljedica brojne neprospavane bolne noći.

1. Ne vježbate.

Vježba osim što je dobra za cijelo vaše tijelo koje održava u formi, važna je i za vaše zdravlje. Ovo nije neka isprazna parola i floskula, već znanstveno dokazana činjenica koju često ponavljaju razni doktori, profesori i stručnjaci. Ako vam već nije bitno kako izgledate ili vam se ne da vježbati zbog nečeg površnog kao što je vanjski izgled, napravite to kako ne bi patili od bolne kralježnice.  Vježbe idealne za kralježnicu su trbušnjaci, prednji, bočni ili zadnji poznati i kao leđnjaci, a dobar je i pilates te ostale vježbe istezanja. Sada u ljetne dane, boli u leđima se možete riješiti ili je spriječiti plivanjem, šetnjom ili vožnjom biciklom.

2. Loše držanje.

Loše držanje teret i opterečenje vašeg tijela sa mišića prebacuje na kralježnicu. Osim toga, kronično loše držanje dovodi do trajne deformacije kralježnice, što naravno izaziva bol. Stručnjaci preporučuju da pri sjedenju guzu povučete duboko u stolicu i kukove malo podignute da su vam iznad razine koljena.

3. Krivo nošenje stvari.

Ozljede i bol u kralježnici vrlo su često rezultat podizanja i nošenja teških stvari. To se najčešće događa zbog krivog saginjanja i krivih trzaja, zato kada podižete nešto teško, savijte koljena i koristite snagu iz nogu, a ne kralježnice, a stvari koje nosite držite uz svoje tijelo, tako bi trebali spriječiti neke veće ozlijede.

4. Imate previše kilograma.

Jedan od najnezdravijih stanja organizma je kada smo pretili. Upravo zato, bitno je da svoju težinu držite pod kontrolom, pogotovo u predjelu trbuha koji ukoliko postoji pomiče vaš centar za ravnotežu prema naprijed i stavlja dodatan teret na vašu kralježnicu.  Pokušajte uvijek biti u rasponu od 5 kila od vaš idealne težine kako bi izbjegli bol u leđima.

5. Pušenje.

Nikotin sprečava protok krvi u diskove koji ublažavaju trenje kod kralježaka te je posljedica bol u kralježnici. Osim toga, pušenje smanjuje apsorpciju kalcija i sprječava rast kostiju te ostavljsa pušače s većom vjerojatnošću osteoporoze u budućnosti. Naša preporuka je: prestanite, dok još možete.

6. Ne unosite dovoljno kalcija i vitamina D u organizam.

Ovi nutrijenti su ključni za čvrstoću i snagu kostiju i ako u dnevnoj prehrani ne unosite dovoljne količine savjetujte se s liječnikom o nadopuni prehrani u vidu ovih vitamina i minerala.

7. Previše sjedenja.

Ukoliko vas uhvati bol u leđima, sjedenje probajte maksimalno izbjegavati. Znamo da je u današnje vrijeme, kada se većina poslova obavlja u sjedećem položaju to gotovo nemogućne, no nažalost dugotrajno sjedenje izaziva bol u kralježnici. Ukoliko već morati puno sjediti, probajte si izabrati najbolju moguću stolicu sa anatomskim dodatcima ili pak kupite loptu za pilates i pola dana sjedite na njoj. Kada vas uvati bol, nemojte mirovati i ležati već probajte biti maksimalno aktivni jer to povećava protok krvi u zahvaćenom bolnom djelu što smanjuje napetost mišića i otpušta bol.  

Nadamo se da ćete uspjeti pobijediti ovih sedam groznih navika koje će nas polako sve doći glave.