6 stvari koje nam naša mokraća pokušava reći!

| Beauty |

 U redu, po učestalim odlascima na wc znamo da unosimo veliku količinu vode/kave/piva u organizam, ali što nam još naša mokraća može govoriti o našem zdravlju i našim navikama? Čini se, dosta! Donosimo neke specifične zdravstvene probleme i greške koje možda svakodnevno radimo – a na koje može ukazivati miris ili boja mokraće i naravno, učestalost mokrenja.

1. Trudni ste!

Razlog zbog kojeg piškite na štapić nakon što vam prvi put izostane menstruacija je taj što nakon oplodnje fetus počinje izlučivati ljudski korionski gonadotropin(HCG) - hormon koji stvara posteljica i kućni testovi na trudnoću ga lako mogu detektirati! Neke žene također primijete jak i opojan miris mokraće, čak i prije nego shvate da su trudne. U trudnoći, česti odlasci na wc samo su jedni od dosadnih dijelova trudnoće i to zato što - vaši bubrezi moraju raditi duplo snažnije kako bi eliminirali loše tvari iz vašeg, ali i iz bebinog organizma, a kako vi i vaša beba rastete tako je i zbog širenja maternice pritisak na mjehur sve veći.

2. Imate neku ozljedu ili medicinsko stanje!

S medicinskog stajališta, ako se u vašem urinu nađu crvene krvne stanice to može upućivati na mnoga zdravstvena stanja - od bubrežnih kamenaca do nuspojava mnogih ozljeda (u rijetkim slučajevima to se može dogoditi i nakon napornog vježbanja poput dugog i intenzivnog trčanja). Slatkasti miris urina može upućivati na dijabetes s obzirom na to da u tom slučaju vaše tijelo ne apsorbira glukozu na pravilan način. Ako imate više od 35 godina i imate nepravilne i obilne menstruacije i često morate na wc - to može upućivati na miome, benigne tumore maternice koji vam mogu pritiskati mjehur (ovisno o njihovoj veličini koja varira od veličine masline do veličine grejpa). Naravno da ako vidite krv u svojoj mokraći, osjetite bilo kakav neobičan miris ili imate bilo koji drugi problem koji vas muči - posjetite doktora!

3. Veliki ste fan kupina!

Ludi ste za mrkvom? Obožavate ciklu? Određene vrste voća i povrća koje imaju tamne pigmente mogu "obojiti" urin u rozo (u slučaju konzumacije crvenog ili ljubičastog) ili u narančasto ako jedete namirnice bogate karotenom (poput mrkve, bundeve ili batata). Ako često konzumirate navedene namirnice, promjena u boji vašeg urina nije ništa vrijedno brige, osim ako se boja nastavi i nakon što prestanete s konzumacijom istih. Neki vitamini mogu imati sličan utjecaj na urin, poput vitamina C ili nekih jačih lijekova koje ste uzimali. I naravno, postoji onaj tipičan miris koji šparoge daju našoj mokraći, a uzrok tome je bezazleni spoj koji sadrži ovo povrće.

4. Imate upalu urinarnog trakta!

Da, taj grozan osjećaj peckanja pri mokrenju dobar je znak da imate upalu urinarnog trakta, ali učestalost mokrenja (više od 7 puta na dan) također je znak da je vrijeme da posjetite doktora. Ostali znakovi upale su vrućica i bolovi u donjem dijelu leđa. Ponekad, crvena krvna zrnca mogu obojiti vaši mokraću u rozu boju, dok bijela krvna zrnca (koja se bore protiv infekcije) mogu zamutiti boju mokraće ili prouzrokovati neugodan miris. Ako ste uočili bilo koji od ovih simptoma, trebat će vam antibiotici da se riješite upale. Često spominjani sok od brusnice neće vam zaliječiti upalu, ali može pomoći u prevenciji upala tako što otežava bakterijama mogućnost prianjanja na stijenke mjehura. 

5. Vaša kuhinja prepuna je vina, kave, čokolade ili ljutih umaka!

I treba biti, jer te su vam namirnice ili neophodne ili fine, ili oboje! Nažalost ako imate problema sa zadržavanjem urina, one vam mogu više odmoći nego pomoći. Iako to nije uobičajeno kod žena mlađih od 40 godina (osim ako ste rodile ili imale ginekološku operaciju u skorije vrijeme) - kava, alkohol, šećer i začinjena hrana mogu iritirati stijenke mjehura i još više pogoršati stanje.

6. Dehidrirani ste!

 Možda ste čuli da boja mokraće, posebice tamno žuta, upućuje na dehidraciju. Kada ste pravilno hidrirani, urin bi trebao biti proziran ili lagano mutan, što ovisi o pigmentima u hrani koju konzumiramo i trebali bi ići na wc u prosjeku svakih sat vremena iako to ovisi o mnogim drugih faktorima. Jak miris mokraće također je znak dehidracije. I da, treba vam preporučenih 8 čaša tekućine na dan, ali ne morate stalno posezati baš za vodom. Voće i povrće također sadrži vodu, pa ako ih dovoljno konzumirate to može pomoći pri "dostizanju" tih 8 čaša. Ali hidracija također ima veze sa samo-regulacijom. Ako vježbate, treba vam više tekućine pa pripazite na potrebe vašeg tijela - umor i razdražljivost također su znakovi dehidracije!