6 namirnica zaslužnih za zdrav i blistav ten

| Beauty |

Instagram/@k.els.e.y

Većina fanova proizvoda za njegu kože i skincare ovisnika koristi neku vrstu beauty suplemenata.

No, ne mogu si svi priuštiti poboljšanje vlastitog režima njege kože sa skupim dodatcima.

Istina je da u svojoj lokalnoj trgovini možete pronaći puno namirnica, koje možete uključiti u svoju prehranu, uz pomoć kojih ćete dobiti taj blistav ten iznutra i izvana.

Većinu ekstrakta ili izoliranih minerala/spojeva koji se nalaze u suplementima lakše je pronaći u hrani, a to njihov unos čini ugodnijim, sigurnijim, ekonomičnijim i realnijim pristupom za održivi način života koji za cilj ima zdravu kožu.

Nedavna istraživanja se ustanovila da postoji snažna veza između zdravih crijeva i zdrave kože, a konzumacija cjelovitih namirnica, topljivih i netopljivih vlakna, omega-3 masnoća i lisnatog povrća može imati blagotvoran utjecaj na zdravlje crijeva, dijelom poboljšavajući i pokretljivost crijeva, dok vlakna mogu vezati i izlučiti višak hormona koji pridonose lošem zdravlju kože.

U nastavku otkrijte koje vam namirnice mogu pomoći postići blistav ten.

Orašasto voće

Orašasto voće, posebice bademi koji su bogati selenom i cinkom te orasi koji su bogati omega-3 i 6 masnim kiselinama pomažu pročišćavanju krvi kao i u njezi kože.

Pokušajte namakati orašaste plodove prije nego što ih jedete kako bi njihova probava bila super jednostavna.

Konzumirajte šačicu orašastih plodova dnevno.

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E koji je povezan sa zdravljem kože i koji djeluje kao antioksidans, dakle štiti stanice kože od oštećenja slobodnih radikala.

Jedite 2-4 avokada tjedno.

Bobice

Antocijanidini su dobro hranjivo sredstvo na koje treba obratiti pozornost. Oni bobicama daju onu tamno ljubičastu boju te pripadaju grupi biljnih spojeva poznatih kao flavonoidi, koji su antioksidans koji je vrlo važan za podršku kolagenskih struktura u koži.

Ako ste u mogućnosti pokušajte dnevno konzumirati šalicu bobičastog voća.

Tamna čokolada

Tamna čokolada bogata je flavonoidima i sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju oštećenja kože. Naravno, to se odnosi samo na tamnu čokoladu s 80% kakaa, a cilj je jesti 1-2 male šipke tjedno.

Masna riba

Pomislite sardine, losos, pastrmka i haringe. To je riba bogata omega 3 masnim kiselinama koje pružaju protuupalne spojeve zvane prostaglandini koji smanjuju i kontroliraju upale, a većina stanja kože je neki oblik upale, od akni do psorijaze.

Masna riba također nudi vitamin E i cink koji su neophodni za zdravlje kože.

Ovakvu ribu jedite barem 3 puta tjedno i više ako imate upalno stanje.

Limunska voda

Unos tekućine najvažniji je element zdrave, hidrirane kože. Svaka ćelija zahtijeva vodu da bi funkcionirala, a dehidracija je jedan od najčešćih uzroka lošeg izgleda kože.

Pijte kvalitetnu vodu, aromatiziranu svježim cijeđenim sokom od limuna ili limete kako bi dodali vitamin C.