6 stvari koje štete vašem licu tijekom tuširanja

| Beauty |

Instagram/@moonlovers__

Tuširanje je vrijeme dana kad se napokon relaksirate.

Ispirete sa sebe sav mukotrpan rad i posljedice teškog dana. Nakon tuširanja osjećamo se svježije i spremno za odmor u toplini svoga doma.

No, jeste li znali da tuširanje može biti štetno za vaš ten? Postoji bezbroj loših navika koje ljudi rade tijekom tuširanja, a koje štete tenu vašeg lica.

U nastavku pročitajte šest najčešćih grešaka koje radimo tijekom tuširanja.

Pretopla voda

Okrećite slavinu dok ne postignete najvišu moguću temperaturu vode. Možda se osjećate kao blaženstvo, ali vaše se lice ne slaže. Što je voda toplija to je više isušuje lice. Zagrijavanje ulja u koži, vrućom vodom, uzrokovat će da isto to ulje emulgira, rastopi se i izađe na površinu lica te ga vi, doslovno, ispirete vodom tijekom tuširanja. Upravo ta ulja igraju važnu ulogu u zaštiti vašeg lica od vanjskih agresora preko barijere kože. Drugim riječima, potrebna su vam.

Predugačko tuširanja

Što se duže tuširate, to je vjerojatnije da ćete isušiti kožu. Prirodni čimbenici vlažnosti kao što su ceramidi, masne kiseline i ulja pomažu zadržati razinu vlage u koži. Problem je u tome što su oni topljivi u vodi pa ako deset minuta držite lice pod tušem, mogli biste doslovno isprati sve dobre komponente vaše kože.

Šampon

Sapunica često odlaze s kose pada preko lica. To može biti problem ako patite od kontaktne iritacije izazvane kemijskim konzervansom zvanim metilizotiazolinon (MI). Ovaj naizgled nevini i uglavnom nepoznati konzervans pojavio se  nakon što su parabeni uklonjeni iz mnogih proizvoda. Velika količina od nas razvili netoleranciju na njega zbog prekomjerne upotrebe maramica za lice. Ispiranje proizvoda kao što je šampon, koji kad kapaju u oči, može uzrokovati iritaciju nalik ekcemu, crvenilo i ljuštenje kože.

Lice okrenuto prema izvoru vode

Okrenite leđa protoku vode kako biste izbjegli bujicu koja škodi vašem licu. Čak i ako je pritisak vode slab, tvrda voda može ostaviti tragove magnezijevog karbonata na koži i isušiti ju.

Tragovi gelova za tuširanje i sličnih proizvoda na rukama

Ne možete jamčiti da na vašim rukama, nakon šamponiranja ili brijanja, nisu ostali tragovi preparata koje ste koristili, Sapun, gel za tuširanje i druga sredstva za pranje tijela nisu prijatelji koži vašeg lica jer podižu pH vrijednost vaše kože te ju tako isušuju.

Sredstvo za čišćenje lica pod tušem

Ako ga ne koristite pod tušem, nemojte ga držati tamo. Kako bi sačuvali kvalitetu svojih beauty proizvoda nemojte ih držati u tušu jer će jaka svjetla i topli, vlažni uvjeti uništiti aktivne sastojke u njima. To znači da vaši AHA i BHA neće obaviti svoj posao jednako učinkovito te daje mogućnost da se bakterije u proizvodu umnožavaju i tako uzrokuju potencijalnu infekciju.