5 sastojaka šminke koji uzrokuju pojavu nepravilnosti lica

| Beauty |

Instagram/@camilacoelho

Ako ste netko tko ima problematičnu kožu, znate bolje od ikoga što je borba pronalaženja šminke koja ne uzrokuje pojavu nepravilnosti lica.

Kada i uspijete pronaći proizvod koji na koži izgleda stvarno dobro, često se zna desiti da kada ga jednom skinete vaše lice podivlja.

Naravno, to se može izbjeći ako pripazite na to koju šminku odabirete i ako obratite pozornost na sastojke koji se nalaze u njoj.

Izvrstan brend i estetika ne znači puno, ako proizvod nije prikladan za vašu kožu, a s obzirom na to koliko skupa šminka može biti, ne želite trošiti novac na formule zbog kojih vam se na koži pojavljuju prištići, a ponekad, i cistične akne.

U nastavku pronađite popis najčešćih sastojaka šminke koji uzrokuju pojavu nepravilnosti lica.

Ulja

To uključuje badem, avokado i poznato kokosovo ulje koje se nalazi u puno prirodnih  proizvoda na tržištu. Samo zato što su prirodni ne znači da ne mogu nanijeti štetu.

Ova su ulja izrazito komedogena pa ih je potrebno izbjegavati, ako imate kožu sklonu aknama.

Silikon

Silikon je još jedan sastojak koji bi trebali izbjegavati, posebno ako se nalazi u tekućem puderu, u koji se često  dodaje kako bi proizvod dobio glatku, vodootpornu  formulu. Silikoni mogu biti dehidrirajući i začepiti pore, a sastavni i hidratizirajući sastojak koji biste trebali potražiti, umjesto toga, trebala bi biti hijaluronska kiselina.

Mirisi

To se zaista odnosi na sve umjetne mirise dodane šminki, ali posebno trebate obratiti pozornost na benzaldehid .

Benzaldehid je umjetni miris koji neki proizvođači šminke koriste kao i kod drugih mirisa, a oni mogu začepiti vaše pore. Ako imate osjetljivu ili aknama sklonu kožu, trebali biste izbjegavati sve mirise jer oni jako iritiraju i mogu izazvati pojavu alergija i akna.

Lanolin

Lanolin je sastojak kojeg ne možete koristiti ako imate kožu sklonu aknama i što je još gore, mogu imati različita imena, tako da morate biti jako oprezni prilikom provjere svih oznaka na proizvodima. Lanolin je sebum, odnosno ovčje ulje te je visoko komedogen i može izazvati više pucanja kože." Ostali nazivi lanolina su acetilirani lanolin alkohol, etoksilirani lanolin, PEG 16 lanolin i solulan 16.

Lanoiln, također,može biti i okidač kontaktnog dermatitisa.

Natrijev klorid

Ovo je još jedan naziv za običnu sol, za koji ne biste pomislili da se nalazi u vašoj šminki,  ali ispada da se ponekad dodaje proizvodima kao sredstvo za zgušnjavanje.

Ako ste skloni nepravilnostima kože, to je nešto što biste trebali držati podalje. Naime, natrijev klorid, koristi se u određenim vrstama pudera, a, slično slanoj hrani, može začepiti pore i prouzrokovati pojavu prištića, posebno na bradi i oko usta.