5 razloga zašto gubite kosu prerano

| Beauty |

5 razloga zašto gubite kosu prerano
Puno toga može utjecati na stanje vaše kose, pa čak i stres

Ponekad ćete primijetit grumene kose tijekom pranja kose ili pak ujutro na jastučnici. To ne mora značiti da ste bolesni, da starite ili da ćelavite, već da ne hranite svoj organizam na pravi način. Kosa zahtjeva specifičnu brigu da bi bila zdrava i sjajna, no često to i zaboravljamo.

U nastavku pročitajte što vam uzrokuje opadanje kose i što biste trebali promijeniti da vam kosa ponovno postane čvrsta.

1) Pod stresom ste - Ako ste stalno pod stresom, vrlo vjerojatno zato gubite kosu. Istraživanja čak pokazuju da kosu možete izgubiti i tek 3-6 mjeseci nakon što ste proživjeli stresan period. U tom slučaju morate raditi na sebi i izbjegavanju stresa, a kosa će vam se tijekom vremena sasvim sama oporaviti.

2) Prečvrsto vežete kosu u rep - Često nosite rep, pletenicu ili punđu? Možda sasvim nesvjesno frizure previše čvrsto vežete gumicom. Stručnjaci savjetuju da nikada ne nosite istu dignutu frizuru svaki dan jer će kontinuirano nošenje, primjerice visokog repa, dovesti do toga da vam kosa od pritiska počne s vremenom sama ispadati. Također, nemojte koristiti plastične gumice za kosu, već samo one s tkaninom, jer manje oštećuju same vlasi.

5 razloga zašto gubite kosu prerano
Nemojte kosu previše stiskati u rep

3) Previše koristite sušilo za kosu - Pretjerano korištenje bilo kakvih sprava koji oblikuju kosu pomoću topline nije dobro, pa tako nije dobro ni sušilo za kosu - no samo ako je na prevelikim temperaturama. Ako se koristi prevruće, može vam slomiti vlasi pa će vam kosa izgledati slamnato. Probajte što više vremena kosu sušiti prirodnim putem, a proizvode za stiliziranje kose pomoću topline nikada nemojte koristiti na mokroj kosi.

4) Češljanje mokre kose - Čim izađete iz tuša hvatate četku za kosu da biste je raščešljali prije sušenja? Krivi potez! Mokra kosa je osjetljivija, pa ako je češljate mokru može doći do pucanja. Najbolje je kosu češljati (ako već morate) velikim češljem i to vrlo oprezno. Često češljanje četkom se ne preporučuje čak ni na suhoj kosi, pa izbjegavajte onu "100 poteza četkom prije spavanja" - dokazano je da je besmislena.

5) Jedete krivu hranu - Naravno, junk food je prvi na listi, međutim kosu uništavaju i poremećaji u prehrani i česte dijete. Ako ste već na dijeti, trudite se unositi što više proteina i željeza, kako vam kosa ne bi patila. S druge strane, obratite pozornost i na vitamine; Vitamin A je super za kosu, ali samo ako ga ne unosite više nego je potrebno, dok je vitamin D nužan za zdravu i čvrstu kosu.

5 razloga zašto gubite kosu prerano
Nikad ne češljajte mokru kosu četkom