5 namirnica koje pomažu u sprječavanju sijedih

| Beauty |

Instagram/@arbenitalsmajil

Dobivanje sijedih je neizbježan dio starenja.

U skladu s tim, svi podržavamo žene koje prihvaćaju sve što prirodno imaju kako bi se osjećale najbolje u svojoj koži, prirodno ili na bilo koji drugi način, u bilo kojoj dobi.

Ali ako primijetite neke sive vlasi i želite ih riješiti, postoje promjene u načinu prehrane uz pomoć kojih možete usporiti usporite sat.

Iako očite stvari poput pušenja i stresa doprinose preranom sivilu kose, prehrana, također, igra važnu ulogu. Određeni nedostaci u prehrani imaju visoku povezanost s preranim sijeđenjem kose

Tako da, dopunjavanje prehrane hranom koja ima visok sadržaj specifičnih vitamina možete dulje zadržati prirodnu boju vaše kose.

U nastavku pronađite pet namirnica koje vam mogu pomoći u sprečavanju sive kose.

Leća

Manjak vitamina B9 , koji se još naziva i folna kiselina ili folat , može dovesti do toga da vaša kosa posijedi prije nego što bi trebala . B9 je važan za proizvodnju metionina, aminokiseline koja je neophodna za boju kose, a pomaže i u proizvodnji DNK i RNA. Leća je nevjerojatan izvor B9, a slanutak sadrži i neke od najviših koncentracija B9.

Losos

Ponekad se obratimo ribljim uljima za sjajniju, jaču kosu, ali ona, također, mogu pomoći u održavanju naše prirodne boje kose. Promjene razine hormona mogu potaknuti prerano sivilo, a losos sadrži selen, esencijalni mineral koji pomaže u regulaciji proizvodnje hormona. Manjak vitamina D, također, je povezan s uranjenim sijeđenjem, a losos i druga masna riba daju zdravu dozu istog, kao i druge važne hranjive tvari poput omega 3 i proteina.

Miso

Japanci dugo koriste miso kako bi održali kosu sjajnom, zdravom i tamnom . Napravljen od fermentirane soje, miso je bogat živim enzimima. Ne samo da je dobar za vaše crijeva, kao i sva fermentirana hrana, već je poznato da pomažu u sprječavanju preuranjene pojave sijedih vlasi.

Alge

Još jedna japanska tajna ljepote je okretanje morskim travama kako bi pomogle održavanju kose tamnom. Alge su veganski izvor kolagena te pomaže prirodnom jačanju zdravlja kose. Neke morske alge, kao i druge morske biljke, također su bogate cinkom, vitaminima A i C te beta-karotenom za koji je poznato da potiče rast i proizvodnju kose.

Jetra

Jetra su na vrhu većine popisa namirnica koje pomažu u sprječavanju sijede kose. Ona je bogata pregršt hranjivih sastojaka koji pomažu u očuvanju zdrave i pigmentirane kose, uključujući vitamin B12, bakar, željezo i vitamin B9. B12 pomaže u proizvodima DNA i RNA te zajedno s folnom kiselinom djeluje kako bi se stvorile crvene krvne stanice, a sve to je neophodno za održavanje zdrave kose. Kako starimo, naša sposobnost apsorpcije vitamina B12 iz hrane opada, a nedostatak B12 glavni je krivac koji doprinosi preranom sijeđenju. Niska razina željeza i bakra, također,  je povezana s preuranjenim sijeđenjem, a niska razina folne kiseline povezana je s nedostatkom melanina, zbog čega kosa gubi boju.