5 najboljih čajeva za mršavljenje

| Beauty |

Čajevi

Šalica toplog čaja je melem za dušu i tijelo. Da nas zagrije u ove još uvijek hladne dane, da smiri upaljeno grlo, ublaži kašalj ili nas okrepi i relaksira uz dobar film ili omiljenu sapunicu... Naravno, čajevi su zdravo piće i njihova ljekovita svojstva su neupitna, kao uostalom i svih biljaka od kojih se i prave. Ali neki čajevi su idealni i kao pomoć pri gubljenju kilograma i topljenju sala. Kažem pomoć, jer ne možemo se smo u njih pouzdati, trebamo se i zdravo hraniti, baviti se tjelesnom aktivnosti, zdravo i sretno živjeti! Čajevi imaju malo kalorija, služe kao svojevrsni čistači tijela te izbacuju suvišnu vodu iz organizma.
Koji su to čajevi koji imaju magična svojstva da zatome glad i spale kalorije, donosimo u nastavku.


1. Zeleni čaj – idealan za brži metabolizam. Famozni spoj zelenog čaja zove se katehin jer potiče razgradnju neželjenih masnih naslaga (pogotovo u trbuhu). U nedavnom 12- tjednom istraživanju, oni koji su pili 4 – 5 šalice zelenog čaja i vježbali dnevno oko 25 minuta, smršavjeli su 2 kile više od onih koji ih nisu pili, a vježbali su isto 25 minuta dnevno.

Zeleni čaj
Zeleni čaj

2. Oolong čaj (wulong ili wu-long) - potiče metabolizam.
Iako mnogima nepoznat, Oolong čaj kojeg još zovu i „ubojica masnoća“ je cvjetni čaj koji je poput zelenog, prepun katehina. Uspješno djeluje kod problema s masnoćama jer smanjuje kolesterol, pospješuje mršavljenje bez dijeta, a posebno je pogodan za one koji imaju visok krvni tlak te povoljno utječe na ubrzanje metabolizma.

Oolong čaj
Oolong čaj

 
3. Čaj od mente (nane, paprene, metvice, peperminta) – pospješuje mršavljenje jer ima diuretičko djelovanje i potiče metabolizam te smanjuje apetit. Menta ima i miris koji može suzbiti apetit! U nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Neurological and Orthopaedic Medicine otkriveno je da ljudi koji su svaka 2 sata mirisala pepermint, izgubili su 2,5 kg kila mjesečno. Također, metvica je idealna za smirenje organizma i bolji san. Ako stavite nekoliko kapi paprene metvice na jastuk ili upalite svijeću s mirisom mente, mršavjet ćete i bez dijete!

Čaj od mente
Čaj od mente

 
4. Bijeli čaj – (blokator masti) - sprečava da se formiraju nove masne stanice. Bijeli čaj se suši na suncu prirodno te je najbogatiji izvor antioksidansa. Studija objavljena u časopisu Nutrition and Metabolism pokazala je da bijeli čaj može istodobno potaknuti lipolizu (razgradnju masti) i blokirati adipogenezu (stvaranje masnih stanica). Ako se ijedan čaj može zvati dijeta čaj – to je bijeli čaj!

Bijeli čaj
Bijeli čaj

 
5. Rooibos čaj - smanjuje hormon stresa koji izaziva glad i pohranu masti. Rooibos čaj potječe od biljke crvenog grma koji raste u blizini Cape Towna u Africi. Nema kalorija, ne sadrži kofein te može stajati 24 sata i neće izgubiti na kvalititeti. Zbog toga je idealno dnevno piće i ljeti i zimi, i trudnicama i djeci. Njegov zaslužan sastojak za mršavljenje - flavonoid se zove aspalathin te posebno smanjuje želju za slatkim i hranom općenito.

Rooibos čaj
Rooibos čaj

 
I da, svaki dan idealno je popiti 3-4 šalice čaja. Ako pretjerate s čajem, unijet ćete i dodatni šećer i sladila pa će i sam rezultat izostati.