5 mitova o dezodoransima koje MORATE znati

| Beauty |

Zašto biste trebali nanositi dezodorans navečer?
Zašto biste trebali nanositi dezodorans navečer?

 Baš poput pranja zubi ili ruku, i dezodorans je jedna od onih svakodnevnih stvari koje su nam apsolutno neophodne i svi ih trebamo koristiti...ili ne trebamo? Vrijeme je da razbijemo 5 najčešćih mitova o dezodoransima.

1. Jednom kada pronađete onaj koji vam se sviđa, možete ga koristiti zauvijek.
Nismo pojma imali, ali izgleda da na dezodorans postajemo imuni jednom kada se tijelo adaptira na sastojke zbog kojih se znoji manje. Preporučljivo je promijeniti dezodorans svakih 6 mjeseci. 

2. Muškarci i žene trebaju koristiti različite dezodoranse. 
Prestanite nas stavljati u kalupe! Zapravo, aktivni sastojci u muškim i ženskim dezodoransima su svi isti, što znači da će svi raditi isto. Jedina razlika je u pakiranju i dodatnim mirisima koje stavljaju u njih.

3. Svakome treba dezodorans.
Koliko god to čudno zvučalo, neki ljudi imaju gen ABCC11, zbog čega se ne znoje i nemaju neugodan miris. Još čudniji je način kako to otkrijete: ako je vaš ušni vosak suh i nije ljepljiv, to znači da vam nedostaje ista kemikalija koja uzrokuje bakterije na pazusima.

NIVEA Protect&Care dezodorans
NIVEA Protect&Care dezodorans

4. “Cjelodnevna zaštita” stvarno traje cijeli dan.
Žao nam je što vam to moramo reći, ali neki proizvod na kojem piše "cjelodnevna zaštita" može reducirati znojenje maksimalno za 20%, jer toliko dopušta svjetska zdravstvena organizacija. Proizvodi na kojima piše "ekstra jako" mogu ga reducirati za 30%.

5. Trebate staviti dezodorans svakog jutra.
Baš naopako. Trebate ga stavljati svake noći prije spavanja. Antiperspiranti začepljuju znojnice kako vlaga ne bi mogla izaći iz tijela. Kada ga stavite navečer, koža je suha i znojnice su manje aktivne, zbog čega ostavljate dovoljno vremena antiperspirantu da učini svoje.