4 namirnice za kožu bez bora

| Beauty |

 

Kylie Jenner
Kylie Jenner

Jeste li ikada čuli ono da ljepota dolazi iznutra? To znači da je ono što jedemo zaista važno. I dok ne nedostaje skupih krema i napitaka za lijepu kožu, ponekad puno bolje rezultate daje hrana koju imate u svojoj kuhinji.

Hrana koja sadrži antioksidanse, vitamine C, D, E, K i kompleks B vitamina, kao i folnu kiselinu pružit će vam blistavu kožu, a ove zdrave i ukusne namirnice smanjuju rizik od raka kože i drugih vrsta raka te štite i od kardiovaskularnih bolesti.

Koža je najveći organ i zbog toga ima smisla što reagira na hranjive namirnice kao i bilo koji unutrašnji sustav, pa ako želite kožu bez bora, morate obratiti pažnju na to što jedete.

U nastavku vam donosimo 4 namirnice koje pomažu u borbi protiv starenja.

Instagram/ @the_balanced_kitchen

Avokado

Masnoća je prirodna našem tijelu, no trik je u unošenju zdravih masnoća. Avokado sadrži zdrave masnoće koja pomaže da koža ostane fleksibilna i hidratizirana. Istraživanje koje je uključivalo prehranu 700 žena otkrilo je da konzumacija zdravih masti, poput onih koje su pronađene u avokadu, pomaže imati glatku kožu s velikom elastičnošću.

Avokado također sadrži spojeve za koje je dokazano da mogu zaštititi kožu od oštećenja sunčevim zrakama. Avokado stvara kolagen i štiti vašu kožu od oksidativnih oštećenja.

Tamna čokolada

Nije svaka čokolada loša za vašu kožu. Crna čokolada može biti dobra za vaše lice. Kakao prah sadrži specifične antioksidanse koji doprinose hidratizaciji kože. Ako svaki dan pojedete malo tamne čokolade, ustanovit ćete da je vaša koža manje gruba i da se manje ljušti. Osim toga, može duže odolijevati sunčevim opekotinama.
Konzumacija kakaa poboljšava protok krvi i na taj način isporučuje više hranjivih sastojaka u kožu. Najbolje je konzumirati čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa.

Rajčica

Konzumacijom rajčice dobivate dovoljnu količinu vitamina C koji štiti kožu od ljuštenja. Ovo voće sadrži sve glavne karotenoide, uključujući beta-karoten, lutein i likopen, a moćni antioksidansi štite kožu od oštećenja od sunca.

Batat

Beta karoten je vrsta antioksidansa koji mogu zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca, a batat je posebno bogat izvor. Ne morate preskočiti upotrebu kreme za sunčanje ako ćete biti vani duže vrijeme, ali prehrana bogata beta karotenom povećava vrijeme koje možete provesti na suncu.