3 načina kako poboljšati svoj beauty sleep

| Beauty |

Beauty sleep uvijek na prvom mjestu!
Beauty sleep uvijek na prvom mjestu!

Svi znamo koliko je uistinu važno iskoristiti noć za dobar i kvalitetan san. Nije da nismo svjesni da nam fali sna (ili možda bolje reći kvalitetnog sna), ali smo toliko zaposleni drugim stvarima da s godinama smanjujemo broj sati provedenih u krevetu. 

Znanost iza beauty sleepa je nevjerojatna, a mi vam danas donosimo 3 načina kako poboljšati sate provedene u krevetu. Od pripremanja tijela za spavanje, do odlaska u krevet u pravo vrijeme i korištenja inovacija iz svijeta ljepote i zdravlja kako bismo unaprijedili proces oporavka kože tijekom noći.

1. NIKADA NE JEDITE PRIJE SPAVANJA

  • Sigurno ste već čuli kako nije dobro jesti prije spavanja, ali znate li zapravo zašto? Za tijelo je jako zbunjujuće davati mu signale za odlazak u krevet i odmor, a istovremeno mu davati energiju konzumacijom hrane. Na taj način se organizam mora posvetiti probavi umjesto da koristi dragocjeno vrijeme za oporavak i odmor. Izbjegavajte hranu 4 sata prije odlaska u krevet - jer otprilike toliko treba za probavu. Znamo da ponekad nije lako, obzirom na naše natrpane rasporede, ali imajte na umu da biste navečer ipak trebali odabrati laganiju hranu umjesto težih objeda.

2. RANIJE LEGNITE U KREVET

  • Naša tijela imaju svoj vlastiti biološki sat - koji se zove cirkadijalni ritam. Svatko od nas je rođen s jednim, ali naravno da je podesiv i promjenjiv obzirom na izmjenu dana i noći te ostale utjecaje iz okoline. Kada povremeno ostanete dugo budni ili radite noću, remetite ritam tijela na koji je naviknut i ono će vam to dati i do znanja. 
  • Kada tijelo ispušta melatonin, govori samom sebi da je vrijeme za počinak. Ako ignoriramo takve znakove i guramo se da ostanemo budni duže, tijelo počinje ispuštati kortizol (hormon koji se ispušta i kad smo pod stresom). Ostanak budnima svega nekoliko sati duže od onoga na što je tijelo naviklo, natjerat će organizam na ispuštanje kortizola kroz cijeli vaš sustav što dugoročno šteti imunološkom sistemu i umanjuje mogućnost oporavka organizma.

3. KORISTITE MASKU ZA SPAVANJE

  • Tijekom noći, naša koža gubi vlagu (bez obzira kako vam se vaša noćna krema činila bogatom). Maske za spavanje tj. "kreme za spavanje" dizajnirane su tako da stvaraju barijeru na koži kako bi se vlaga u njoj i zadržala, a istovremeno serumi i kreme koje stavljate na lice što dublje penetrirali u kožu.