14 namirnica ispod 40 kalorija

| Beauty |

Svi koji su ikada bili na dijeti znaju da nema namirnice na ovom svijetu koja nije kalorična, da postoje dobre i loše kalorije i da postoji redoslijed kojim se one moraju unositi u organizam. Ipak, korisno je na jednosm mjestu imati namirnice čije je kalorijska vrijednost uistinu minimalna i itekako će vam pomoći u očuvanju ili skidanju tjelesne težine. 

1. Rukola

Rukola
Rukola

4 kalorije na 200 grama

Osim što ima minimalan broj kalorija, rukola sadrži mnoštvo tijelu potrebnih sastojaka: vlakna, vitamine A, C i K te kalij. Sve popularnija salata i prilog mnogim jelima ima i zanimljiv dodatak. Naime, prepuna je minerala i antioksidansa koji su esencijalni za naš seksualni život jer pomažu u sprječavanju širenja toksina koji su pogubni za libido.

2. Šparoge

Šparoge

27 kalorija na 200 grama

Jedan od najpoznatijih detoksikansa pomaže ubrzavanju metabolizma kad su u pitanju alkohol i ostali toksini. Također, prepune su vitamina A, C, E, K, B6, folne kiseline, željeza, bakra pa čak i proteina.

3. Brokula

Brokula
Brokula

31 kalorija na 200 grama

Snažan antioksidans osim što je prepun vlakana, vitamina i minerala pomaže u sprječavanju raka dojke i debelog crijeva.

4. Juha

Juha od mrkve
Juha od mrkve

10 kalorija na 200 grama

Bilo da je goveđa juha, pileća, riblja ili bilo koja druga, juha je uvijek tajno oružje onih na dijeti. Ono što je čini jednom od najpoželjnijih namirnica u borbi s kilogramima je činjenica da ne sadrži puno kalorija, a u trenutku vas čini sitim.

5. Klice

Klice
Klice

38 kalorija na 200 grama

Vjerojatno najmanje zastupljenje u tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji su klice, osim što su izuzetno niskokalorične, odličan su izvor hranjivih tvari i vlakana koja služe u prevenciji raka. 

6. Kupus

Kupus
Kupus

22 kalorija na 200 grama

Antikancerogen, prepun vitamina, minerala, vlakana i glukozinata. Može li bolje? Može ako znate da je uz to i jedna od najjeftinijih namirnica koju ćete naći na tržnici.

7. Salata

Miješana zelena salata

5 kalorija na 200 grama

Baza prehrane kada vodimo borbu s kilogramima uvijek je salata. Nije bitno koja je vrsta, sve su prepune B vitamina, folne kiseline i mangana koji osim što su generalno dobri za naš organizam, reguliraju razinu krvnog šećera i bitni su za normalan rad imunog sistema.

8. Cvjetača

Cvjetača
Cvjetača

100 grama cvjetače sadrži samo 27 kalorija

Kao i ostalo povrće iz te porodice, široj javnosti poznat kao karfiol izvrstan je izvor vitamina C i folne kiseline.

9. Kava

Kava
Kava

 

0 kalorija

Dobra vijest za sve kavopije. Iako se ova brojka odnosi isključivo na crnu kavu bez ikakvih dodataka poput mlijeka i šećera, kava je definitivno saveznik svima onima koji muku muče s viškom kilograma. Osim toga, ispijanje kave pomaže u prevenciji raka jetre i debelog crijeva, dijabetesa pa čak i Parkinsonove bolesti. Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da pomaže u produljenju životnog vijeka.

10. Grejp

Grejp
Grejp

39 kalorija po jednom grejpu

Svi smo čuli za grejp dijetu. U detalje ne moramo ulaziti, osim što je u potpunosti podržavamo.

11. Gljive 

Gljive
Gljive

15 kalorija na 200 grama

S obzirom na ponudu gljiva na tržištu, možete računati da će vam i dijetna prehrana biti itekako raznolika. Sve gljive izvor su vitamina D, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, fosfora, kalija, bakra i selena.

12. Rajčica

Rajčica

22 kalorije po jednoj rajčici srednje veličine

Osim što su pune antioksidansa, rajčica štiti kožu od sve opasnijih UV zraka, služi za prevenciju različitih vrsta raka i smanjuje kolesterol.

13. Repa

Repa
Repa

36 kalorija na 200 grama

Repa je osim što je izuzetno zdrava i izvrstan izvor vlakana i vitamica C.

14. Cikla

Cikla
Cikla

37 kalorija na 100 grama

Cikla je idealna za one koji vole slatko, a ne smiju ga konzumirati za vrijeme djetnog režima.