11 zanimljvosti koje niste znali o lakovima za nokte!

| Beauty |

 Ako ste imalo slični nama, kod kuće imate kutije/police prepune lakova za nokte (pa zar savršena manikura nije najbolji dodatak?!) - ali koliko zapravo znate o ovim ključnim beauty proizvodima bez kojih ne možemo zamisliti život?

U nastavku donosimo 11 zanimljivosti koje sigurno niste znali o lakovima za nokte...

1. Azaturin dijamantni lak za nokte najskuplji je lak u svijetu, s cijenom od 250,000 dolara. Kelly Osbourne ga je nosila na svojim noktima na dodjeli Emmyja 2012. godine. Jedna bočica ovog laka sadrži 267 karata crnih dijamanta. 

Azature Black Diamond Polish (250 000$)
Azature Black Diamond Polish (250 000$)

2. Zabranjeno je korištenje laka za nokte u avionu! Znamo da su dugi letovi dosadni, ali probajte ne kratiti vrijeme lakirajući nokte u avionu. Iako to nije tehnički ilegalno, većina aviokompanija strogo to zabranjuje.

3. Točno 130 bočica laka za nokte dovoljno je da se "prelakira" cijeli auto. David Sheath prelakirao je cijeli Fiat 500 u rozo, koristeći samo lak za nokte - i malu četkicu s kojom dolazi! Trebalo mu je 4 dana, 2 sata i 2 minute i cijelu stvar je prenosio uživo Internetom.

4. U drevnom Egiptu, bogati muškarci i žene imali su običaj ukrašavati svoje nokte hennom. Viša i srednja klasa ljudi koristila je crvenu, dok su niže klase koristile svjetlije boje. Čak 3000 godina prije Krista, u Kini su se proizvodili prvi lakovi za nokte koje su smjeli koristiti samo pripadnici višeg sloja. Lak se izrađivao od voska, bjelanjaka i latica ruža.

5. Lak za nokte ima puno različitih upotreba - poput zaglađivanja iverica na drvenim predmetima ili zakrpavanje rupa na tajicama i hulahupkama.

6. Službeno, postoji 13 klasičnih nijansi laka za nokte: svjetlucav, mikro-svjetlucav, blještav, mikro-blještav, preljev, mat, kromiran, proziran, sjajan, krem, opalescentan i prizmatičan mikro- blještav/svjetlucav

7. Prvi moderni lak za nokte stvorila je Michelle Menard kada je u Francuskoj 1920. godine adaptirala emajl koji se koristi za aute u sjajni lak za nokte. Postala je partner u Charles Revson kompaniji (danas poznatoj kao Revlon) i nedugo nakon toga stvorili su tvornicu za proizvodnju lakova - prvi kozmetički proizvod koji je Revlon ikad napravio!

Revlon Nail Enamel
Revlon Nail Enamel

8. Kada je Rita Hayworth prvi puta plesala na televizijskim ekranima u boji 40-ih godina, njezin crveni lak za nokte postao je hit! Kada je Uma Thurman nosila Chanelov lak za nokte u boji "Vamp" u filmu Pulp Fiction - reakcije su bile identične! Mjesecima nakon toga postojala je lista čekanja za Chanelov lak.

Chanel Nail Colour
Chanel Nail Colour

9. Kao što francuska salata nije iz Francuske, tako ni francuska manikura nije baš francuska. Jeff Pink, osnivač brenda Orly, prvi je osmislio popularnu manikuru za Hollywoodske starlete. Prigovor je bio kako se previše vremena troši na manikuru na setu! U to vrijeme, lak za nokte su mijenjali i ujednačavali sa svakim outfitom glumica, pa se znalo dogoditi da su im se mijenjali lakovi po nekoliko puta na dan! Ali službeno, ovakav tip manikure prvi se puta službeno predstavio na Pariškim pistama 1976. godine.

10. Za dugovječnost laka najbolje ga je držati u hladnjaku! Izloženost toplini i svijetlu dvije su stvari zbog kojih je nanošenje laka teže i nastaju balončići zraka u laku. Baš zbog toga, bilo bi najbolje da lakove ne držite u kupaonici.

11. Ispričavamo se svim ljubiteljima lakova za nokte, ali vaši predmeti obožavanja također imaju rok trajanja! Kad jednom otvorite bočicu, imate godinu ili maksimalno dvije prije nego se formula laka kompletno promjeni i konzistencija mu postane neupotrebljiva.