Završen 8. Vukovar film festival

| Art |

8. Vukovar film festival - pobjednici

Sinoć je svečano zatvoren osmi po redu Vukovar film festival koji se održavao od 25. do 30. kolovoza.

Kako su promjene osnovni pokretač svake evolucije pa tako i ove festivalske, ovogodišnje osmo izdanje Vukovar film festivala obilovalo je tim gorivim pokretačkim elementima bitnima za razvoj festivala. Kao što su i najavljivali, Festival su proširili s pet na šest dana te na još dva grada u Vukovarsko-srijemskoj županiji - Vinkovce i Županju. Program Festivala obilovao je kvalitetom, raznolikošću i atraktivnošću filmova koji su netom bili prikazani na vodećim svjetskim festivalima u Cannesu, Berlinu, Sundanceu... Uz to, ovogodišnji Festival imao je i humanitarnu dimenziju. Sav prihod od prodanih ulaznica darovat će se za obnovu u nedavnim poplavama potpuno uništenog Multimedijalnog centra „Studio kreativnih ideja Gunja" - SKIG.

8. Vukovar film festival
8. Vukovar film festival

Tko je bio ove godine na Vukovar film festivalu pogledajte u našoj galeriji, a evo koga je sve Vukovar film festival ove godine nagradio:

NAGRADE 8. VUKOVAR FILM FESTIVALA

Članovi žirija u sastavu Milena Zupančič, slovenska filmska, kazališna i televizijska glumica, Daniel Rafaelić, povjesničar i filmski kritičar i Branka Sömen, filmska kritičarka, predsjednica žirija, odgledali su 8 dugometražnih  i 8 kratkih igranih filmova te 14 dokumentarnih filmova u konkurenciji 8. Vukovar Film festivala. Žiri je sve nagrade donio jednoglasno, a to su:

Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu „Overdose - Utrka za snom“ redatelja Gabora Ferenczija.

Autor kroz karijeru trkačkog konja uvjerljivo i lucidno daje sliku cjelokupnog društva, manipulacija, prevara i problema, podmetanja i namještanja.  

Zlatni šlep za najbolji kratki igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu „Moj vodič“ redatelja Barnabasa Totha.  

U 12 minuta autor pokazuje cijeli jedan život starijeg bračnog para: predvidiv, monoton i dosadan, ali samo njihov, čije vrijednosti i nezamjenjivosti suprug postaje svjestan tek kada ga izgubi.

Zlatni šlep za najbolji  igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je hrvatskom filmu „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića u produkciji Hrvatske radio televizije.

Impresivan, žestok, nezaboravan, potresan i profesionalan ovaj film kroz istinitu priču o sudbini dvadesetorice hrvatskih vojnika koji upadaju u zasjedu, istodobno je  metafora zla rata i neustrašivosti otpora dakle upravo onoga što je najbolje poznato i prepoznato upravo ovdje u Vukovaru.

Žiri je također odlučio da Posebnu nagradu dodijeli cjelokupnoj glumačkoj ekipi filma „Broj 55“: Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš,  Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen. Upravo ovim  primjerom potvrđeno je znano pravilo da nema malih i velikih  uloga, samo da je kvalitetnih scenarija i talentiranih redatelja.

Nagrada Krsto Papić za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu dodjeljuje se redatelju Kristijanu Miliću za režiju filma  „Broj 55“ .  

Milić je bravurozno, superiorno redateljski nadahnuto i ljudski potresno kao i sam sudionik domovinskog rata prikazao sudbine boraca stapajući ih u univerzalnu ratnu poemu, a opet samo nama prepoznatljive sudbine.

Žiri je predložio, a direkcija festivala prihvatila ideju da se od ove godine dodjeljuje Nagrada za životno djelo koja je pripala velikog hrvatskom glumcu Mustafi Nadareviću.   

8. Vukovar film festival
8. Vukovar film festival - Mustafa Nadarević i Goran Radman

Mustafa Nadarević jedna je od onih glumaca zbog kojih već desetljećima svi osjećamo ponos – kako zbog njegovih filmskih i kazališnih uloga, njegovog predanog rada na televiziji ali i njegovih kazališnih režija. Mustafa Nadarević čovjek je ogromnog, neospornog i jedinstvenog talenta koji je odavno prerastao regionalne granice. Nagradu mu je uručila Ministrica kulture Republike Hrvatske  Andrea Zlatar Violić.