Vodimo vas kroz najljepše knjižnice svijeta

| Art |

Najljepše knjižnice na svijetu

Hladna i kišna popodneva najčešće povezujemo sa šalicom čaja, dobrom knjigom, ali i i ugodnim interijerima. Mjesta koja spajaju knjige i estetizirane, ugodne prostore su knjižnice i zbog toga su nam uvijek privlačne i zanimljive. Svaki zaljubljenik u čitanje u knjižnicama koje vam predstavljamo rado bi izgubio pokoji sat jer osim bogatstva knjiga nude i prekrasno uređenje koje pridonosi posebnoj atmosferičnosti. 

10 najljepših svjetskih knjižnica odobrao je magazin AnOther, a mi vam ih donosimo u nastavku:

1. Nigella Lawson'Private Library, London

Smještena u zapadnom dijelu Londona, ova knjižnica vlasništvo je britanske spisateljice, kuharice i voditeljice uspješnog kulinarskog showa, Nigelle Lawson. Od poda do stropa ispunjena knjigama, sadrži između ostalog više od 6.000 kulinarskih naslova.

Privatna knjižnica Nigelle Lawson
Privatna knjižnica Nigelle Lawson

2. Admont Abbey, Austrija

Izgrađena davne 1776. godine, najveća je samostanska knjižnica na svijetu. Izgledom neodoljivo podsjeća na knjižnicu iz Disneyevog kino hita, „Ljepotica i zvijer“, a u njoj se čuva više od 70 000 knjiga. 

Admont Abbey Library, Austria
Admont Abbey Library, Austria

3. George Peabody Library, Baltimore

Ova knjižnica dar je Georga Peabodyja, jednog od najbogatijih ljudi prošlog stoljeća, gradu Baltimoru. Bio je to njegov način zahvale za gostoljubivost koju mu je grad pružio.

George Peabody knjižnica
George Peabody knjižnica

4. The Walker Library of the History of Human Imagination, Conetticut

Još jedna privatna knjižnica, inspirirana radom M.C.Eschera, u vlasništvu je proslavljenog izumitelja i poduzetnika Jay Walkera. Više od 20 000 naslova kojima je zajednička tema neograničenost kreativnosti ljudskog uma, savršeno se uklapa u prostor ispunjen plutajućim platformama i svijetlećim staklenim panelima.

The Walker Library of History of Human Imagination
The Walker Library of History of Human Imagination

5. Diane von Furstenberg’s Private Library

Jedna od najpoznatijih modnih dizajnerica današnjice, Diane von Furstenberg, osim uspješnom karijerom, može se pohvaliti i impresivnom knjižnicom koja sadrži većinom modnu literaturu, a kojoj art deco namještaj daje poseban šarm.

Knjižnica Diane von Furstenberg
Knjižnica Diane von Furstenberg

6. The Austrian National Library, Beč

Najveća knjižnica u Austriji savršen je primjer grandioznosti i veličanstvene arhitekture. Ova knjižnica dom je za više od 7 milijuna knjiga i predmeta iz najrazličitijih područja.

Austrijska nacionalna knjižnica
Austrijska nacionalna knjižnica

7. Karl Lagerfeld’s Private Library, Pariz

O Karlu Lagerfeldu može se zaista puno toga reći, ali mu se ne može poreći golema ljubav prema modi kao i umjetnosti općenito. Iz tih razloga u njegovom pariškom stanu smještena je i knjižnica, mjesto na kojem se može naći više od 60 000 literature o modi i umjetnosti.

Knjižnica Karla Lagerfelda
Knjižnica Karla Lagerfelda

8. Beinecke Rare Book and Manuscript Library, Yale

Knjižnica jednog od najpoznatijeg sveučilišta na svijetu, djelo je nagrađivanog arhitekta Gordona Bunshafta i prošle godine je slavila pedesetu godišnjicu. Sadržava više od pola milijuna knjiga različite tematike kao i milijune rukopisa te je jedna od najvećih knjižnica na svijetu.

Beineke Rare Book and Manuscript Library
Beineke Rare Book and Manuscript Library

9. Public Library of Cincinatti

Prvotno namijenjena za opernu kuću, knjižnica u Cincinatiju radila je punih 80 godina, no postala je premala za konstantno rastuću kolekciju knjiga koje su pristizale. Nakon preseljenja u novi prostor, zgrada stare knjižnice je uništena. 

Javna knjižnica Cincinati
Javna knjižnica Cincinatti

10. Suzzallo Library, University of Washington, Seattle.

Najpoznatija zgrada Sveučilišta u Washingtonu definitivno je Suzzallo knjižnica koja je ime dobila po Henry Suzzallu koji je bio rektor ovog Sveučilišta tijekom gradnje grandiozne knjižnice koja je najpoznatija po svojoj ogromnoj čitaonici. 

Suzzallo Library, University of Washington
Suzzallo Library, University of Washington