Otkirven mural za proslavu 25 godina filmske franšize "Umri muški"

| Art |

Bruce Willis

Umri muški franšiza slavi 25 godina i tom je prigodom studio Twentieth Century Fox priredio svečanu ceremoniju tijekom koje je otkriven veliki mu­ral heroja Johna McClanea na povijesnom setu filma.

Bruce Willis, koji je utjelovio McClanea u svih pet filmova, uključujući i po­sljednji „Umri muški: Dobar dan za umiranje“, prisustvovao je ceremoni­ji, zajedno s Jaiem Courtneyem, koji tumači lik McClanovog sina u novom filmu i redateljem Johnom Mooreom. Svečanost je nastavljena prijemom na 21. katu Fox Plaze, koju će fanovi prepoznati kao „Nakatomi Plaza“ legendarno polazište akcije izvornog fil­ma.

Bruce Willis je komentirao: „McClane definitivno nije superheroj i to je na­juzbudljivija stvar u tumačenju te uloge. On nema posebnih moći ni sposo­bnosti. Samo je običan čovjek s kojim se svatko može povezati. I dok se stalno trudimo stvoriti fantastične akcijske scene, mislim da je ta McClane­ova strana i njegov smisao za humor ono što uistinu privlači ljude“

Jim Gianopulos, predsjednik 20th Century Fox-a, je dodao: „Prije 25 godi­na, „Umri muški“, John McClane i  Bruce Willis oduševili su publiku diljem svijeta i postavili nove standarde za akcijske avanture. Iznimno nam je drago da pred otvaranje filma Umri muški: Dobar dan za umiranje sla­vimo ovaj legendarni dio povijesti studija uveličan otkrivanjem murala.“

Kad je u ljeto 1988. film Umri muški doslovno eksplodirao u kinima, stvo­ren je novi filmski heroj  John McClane i promijenjena je paradigma akcij­skih filmova. S McClaneom se lako identificirati i povezati, običan je čovjek kojeg okolnosti tjeraju na izvanredne zadatke. To ga razlikuje od strip he­roja većine akcijskih filmova i to je ono što McClanea čini jednim od najo­miljenijih likova u povijesti filma. „Umri muški 2“ uslijedio je 1990., „Umri muški 3“ 1995., a „Umri muški 4.0“ 2007. „Umri muški: Dobar dan za umiranjeu  hrvatskim i kinima diljem svijeta počinje igrati 14. veljače.

Stvaranje murala Johna McClaina