Uskoro počinje Riječki karneval

| Art |

Početak godine za neke znači i početak priprema za karneval i maškare. Iako oni najrevniji svoje maske pripreme i isplaniraju još odmah nakon završenog karnevala, mnogi će u zadnji čas osmisliti svoje drugo lice. Za one koji ne znaju, približava nam se još jedno kako ga vole zvati „peto riječko godišnje doba“, a ove će godine biti posebno veselo jer će gradom po jubilarni 30. put prodefilirati najpoznatija i najšarenija povorka u Hrvatskoj - Međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala.

Očekuje se da će slavljeničku povorku pohoditi, već tradicionalno, peteroznamenkasti broj sudionika u više od 100 karnevalskih grupa, ali i nemjerljivi broj gledatelja, kako na Korzu, pred TV ekranima, tako i onih koji ju prate putem direktnog internetskog prijenosa.

Ako vas put nanese ili si pak isplanirate zabavni vikend van vašeg grada, Riječki karneval službeno se održava od 17.siječnja do 13. veljače, a glavna će se povorka održati 10. veljače.

Riječki festival

Inače, maškarana okupljanja i proslave na Korzu i po gradu imaju povijest puno dužu nego što se smatra, a povremeno su iz raznih razloga bila odgađana i zabranjivana. Dokaz o vremešnosti karnevala upravo je jedna takva zabrana, dokument iz 1449. godine - odredba Gradskog vijeća kojom se zabranjuje prekrivanje lica maskom što se tada strogo kažnjavalo. Odredbom se pokušalo održati javni red i spriječiti slobodno kritiziranje vlasti, ali povijest svjedoči da je karneval pobijedio sve zapreke i (p)ostao praznik veselja, duhovitog i često kritičkog komentiranja tekućih događaja, mogućnost da svi bar na kratko budu što žele. 

Nakon godina najrazličitijih organiziranih i spontanih maškaranih slavlja, karnevalskih zgoda i nezgoda, slavnih i povijesnih ličnosti, elementarnih nepogoda, povremenih zabranjivanja... 1982. godine Korzom ponovno organizirano prolazi karnevalska povorka, a obnovljeni Riječki karneval u najboljem svjetlu nastavlja višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uvrštava Rijeku među najznačajnije europske i svjetske karnevalske gradove.

Riječki karneval se tako našao na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi - Top 500 European Events, Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a uvršten je u knjigu "501 must be there events".