Kazališna predstava koja otkriva kako se priprema - kazališna predstava

| Theater |

O jednoj od najpoznatijih kazališnih predstava Nora – lutkina kuća svi barem nešto znaju. Otkad je prvi put postavljena krajem 19. stoljeća izaziva rasprave vezane uz žensku emancipaciju koje možemo čuti i u današnje vrijeme.

Međutim, kako postaviti takvu predstavu? Odgovor na to pitanje donose zagrebačko kazalište TRAGAČI i Centar KNAP koji ove jeseni najavljuju posebnu kazališnu poslasticu, predstavu NORA – trenutak pobune, u režiji nagrađivane mlade redateljice Frane Marije Vranković.  Premijerna izvedba predstave održat će se u subotu, 14. listopada 2017. godine u 20 sati, a probe su već u punom jeku.

Predstava Nora – trenutak pobune odvija se po principu „kazališta u kazalištu“, prateći proces proba predstave Nora – lutkina kuća prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica zaposlena samo radi uloge Nore te njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda. Uz to što će gledatelje podsjetiti na Ibsenovu Noru kao jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, ova predstava će prikazati tijek kazališnih proba te postaviti važna pitanja o mjestu Nore i o mjestu kazališta u današnjem društvu.

Glavne uloge odigrat će troje vrhunskih hrvatskih glumaca. Zijad Gračić, koji će utjeloviti Glumca, odnosno Torvalda Helmera, ljubiteljima hrvatskog kazališta i televizije poznat je po ulogama u serijama Ponos Ratkajevih, Dolina sunca,  Počivali u miru i drugima, mnogim filmovima i kazališnim predstavama među kojima se ističu Hamlet, San ljetne noći i Građanin plemić. Godine 2009.  Zijad je dobio nagradu Mila Dimitrijević za najbolju mušku ulogu u sezoni 2008./2009. kad je odigrao Georgesa Dantona u predstavi Dantonova smrt Georgea Büchnera u izvedbi ansambla Drame Hrvatskog narodnog kazališta.

Jeleni Hadži-Manev pripala je je uloga neiskusne mlade glumice. Međutim, u stvarnom životu Jelena je sve osim toga – voditeljica je umjetničkog udruženja Tragači te autorica teksta i glavna ženska uloga u predstavi Nora – trenutak pobune. Javnosti je poznata po epizodnim ulogama u serijama hrvatske produkcije te brojnim kazališnim predstavama za djecu i odrasle u kazalištu Mala scena, Smješko, Ludens teatar, Scena Gorica i drugim, a 2015. godine dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u predstavama za djecu i mlade.

Mladen Kovačić prve je uloge ostvario u Hrvatskom narodnom kazalištu, a nakon toga ih je mnoštvo nanizao u Kazalištu Virovitica. 2009. godine osvojio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 12. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade, dvije godine kasnije dobio je nagradu "Ivo Fici" na 18. Festivalu glumaca, a 2012. godine nagradu za najboljeg glumca na 12. Naj, naj, naj Festivalu.

Predstavu je po tekstu Jelene Hadži-Manev režirala mlada redateljica Frana Marija Vranković, za scenografiju i kostimografiju zaslužna je Zdravka Ivandija Kirigin, dok je glazba u predstavi djelo Željke Veverec i Tonija Starešinića poznatijih nam kao kreativni duo iz benda Mangroove.

Više informacija o kazališnoj skupini Tragači i predstavi Nora – trenutak pobune nalazi se na službenoj Facebook stranici.

____

PODACI O PREDSTAVI:

TEKST: Jelena Hadži-Manev

REŽIJA: Frana Marija Vranković

SCENA I KOSTIMI: Zdravka Ivandija Kirigin

GLAZBA: Željka Veverec, Toni Starešinić

OBLIKOVATELJ SVJETLA: Marino Frankola

FOTOGRAF: Igor Obrol-Pedišić

VIZUALNI IDENTITET: Damjan Uzelac

PRODUKCIJA: Tragači u.o. i Centar KNAP

GLUMAČKA POSTAVA:

ULOGA GLUMCA/TORVALD HELMER: Zijad Gračić

ULOGA GLUMICE/NORA HELMER: Jelena Hadži-Manev

ULOGA REDATELJA: Mladen Kovačić